Familie Moorkens laat de autohandel achter zich

Axel Moorkens

De holding Alcopa, in handen van de Antwerpse familie Moorkens, verkoopt haar dealergroepen Fidenco en Autopolis aan de Nederlandse groep Van Mossel. Samen zijn de twee verkochte bedrijven actief in België en Luxemburg en staan ze voor jaarlijks 23.000 verkochte wagens. Meteen zet de familie Moorkens, ooit bekend als invoerder van Aziatische wagens, een nieuwe stap, definitief weg van de autosector. Begin 2019 nam Van Mossel al de dealergroepen GMAN uit de regio Antwerpen en het Limburgse Bruyninx over van Alcopa. Schaalvergroting is noodzakelijk om rendabel te blijven in een markt waar voortdurend fundamentele beweging is: nieuwe elektrische wagens, andere vormen van mobiliteit, etc. Moorkens kiest resoluut voor diversificatie. Zo werd ze onlangs eigenaar van de groep Lavance, de Franse marktleider in carwashinstallaties. Eerder kocht ze ook al 48 % van de online apotheek Viata.

Autopolis is een grote multi-merk dealerorganisatie in Luxemburg met twee vestigingen en een verkoopvolume van zo’n 8.000 auto’s per jaar. Het bedrijf vertegenwoordigt 13 merken, te weten Volvo, Opel, Hyundai, Suzuki, Fiat, Jeep, Alfa Romeo, Abarth, MG, Maxus, Cadillac, Chevrolet en Corvette. De Belgische Fidenco Automotive Groep verkoopt per jaar rond 15.000 auto’s van tien merken, te weten Volvo, Ford, Hyundai, Suzuki, Jaguar, Land Rover, MG, ISUZU en Maxus. Deze dealergroep heeft momenteel dertien vestigingen in de provincies Antwerpen en Vlaams Brabant.Van Mossel Automotive Groep is in 70 jaar tijd uitgegroeid tot een hoofdrolspeler binnen de automotive-sector van Nederland. In België was Van Mossel vooral actief met de leasingactiviteiten. Begin 2019 startte het overnameoffensief van dealerbedrijven met de dealergroepen GMAN uit de regio Antwerpen en het Limburgse Bruyninx. In december 2019 werd ook de Mercedes-Benz dealer C.A.C. uit Turnhout onderdeel van de groep. Begin dit jaar kwam Van Mossel Automotive Groep tot een akkoord met de familie Van Kelst waarmee Van Mossel met de vestigingen in Schriek, Aarschot en Leuven ook in Vlaams Brabant voet aan grond kreeg met Peugeot en Citroën. In mei werd aan de groep Van Mossel Van Kelst, een Peugeot- & Citroënvestiging in Diest toegevoegd. Recent nog kwam Van Mossel tot een overeenkomst met Garage Pans voor de overname van de Mercedes-Benz-vestiging in Brecht.

In totaal telt Van Mossel Automotive groep circa 250 vestigingen in Nederland, België, Luxemburg, Frankrijk en Duitsland. Met ruim 4.000 medewerkers realiseert de groep een omzet van om en bij 3 miljard euro op jaarbasis.