MONARCHIE – De vreemde strategie van prins Laurent: “Eigenlijk ben ik slechts Belg van adoptie”

Prins Laurent, met gebalde vuist. (Foto: Belga Images)

Prins Laurent wil verhuizen naar Rome of Milaan. Maar eerst moet zijn Libisch dossier geregeld zijn. In dat dossier eist Laurent 50 miljoen euro schadevergoeding van de Libische staat, alleen is die staat letterlijk in staat van ontbinding. Laurent rekent op de politiek en met name op Bart De Wever om zijn dossier diplomatiek vlot te trekken. De kans dat zoiets gebeurt is echter klein. Met name in Italië, dat Libië decennia lang koloniseerde, lopen tientallen financiële rechtszaken tegen de Libische staat. Allen zonder succes. Laurent, de jongste broer van koning Filip, is ook van plan om de dubbele nationaliteit aan te nemen. Verwijzend naar de Italiaanse nationaliteit van zijn moeder koningin Paola stelt hij dat hij slechts Belg is door adoptie. Hij is het naar eigen zeggen “beu om in België te moeten strijden voor zijn eigen leven”.

Laurent zei een en ander aan de Franstalige redactie van Sudinfo. De prins blijft bovenaan de algoritmes staan van alle populaire redacties dus meteen was zijn uitspraak groot nieuws. “Eigenlijk ben ik slechts Belg van adoptie. Ik heb niets tegen België, maar in mijn genen voel ik dat ik ook van het zuiden ben”, zo vertelde hij daarop aan de redactie van Mediahuis. “Daarom is het mijn wens om zo vlug mogelijk naar Italië te verhuizen, en dan het liefst naar Milaan of Rome. Er zijn zoveel Belgen die voor hun pensioen naar Italië, Spanje of Portugal gaan? Waarom zou ik dat niet mogen? (…) Ik heb heel mijn leven keihard gewerkt, dag en nacht in de weer geweest. Dan vind ik dat ik dat verdien. Al ben ik niet van plan om meteen met pensioen te gaan. Ik heb nog wel wat kracht om een tijdje te werken.”



In België ontvangt de prins een jaarlijkse dotatie van 388.000 euro. Wel moet hij toestemming krijgen van de regering wanneer hij naar het buitenland wil reizen. Een dubbele nationaliteit zou dat oplossen. “Het is altijd goed om meerdere nationaliteiten te hebben, zo zegt hij. Dat opent de geest. En als je het nieuws volgt, is het meer dan ooit duidelijk dat verschillende nationaliteiten elkaar nodig hebben en elkaar moeten leren kennen.” Of hij vandaag al stappen heeft ondernomen om de procedure in gang te zetten, wil hij niet kwijt.

De advocaten van prins Laurent zijn ondertussen wel internationaal actief in zijn eis tegen de Libische staat. Officieel gaat het geding tussen de vzw Global Sustainable Development Trust van Laurent en de Libische staat die optreedt als opvolger van de éénheidspartij van Khadafi, de Grande Jamahirya Araba Libia Popolare Socialista. Het was met die laatste dat de vzw Global in 2008 een contract afsloot ter waarde van 70 miljoen euro voor de herbebossing van de Libische woestijn. Twee jaar later verbrak de Libische staat, lees: de dictator Mouammar Khadafi, echter éénzijdig de overeenkomst waardoor de vzw overkop ging. Eén jaar later zou de Arabische lente losbreken die zou leiden tot de val van Khadafi. Het is de vereffenaar van de vzw die nu probeert als nog 48 miljoen euro schadevergoeding te recupereren. Dat bedrag werd in 2013 aan de vzw toegekend door de Brusselse rechtbank van eerste aanleg.

Zijn verhuis naar Italië kan betekenen dat een deel van zijn dotaties wegvalt. Tot op heden heeft de prins evenwel nog geen cent schadevergoeding gezien. Laurent zegt nu wel dat er eindelijk schot in de zaak lijkt te gaan komen. “Ik heb veel hoop naar de nieuwe regering toe. Er zijn een paar politici, waaronder de mogelijke toekomstige premier De Wever, die niet bang zijn van hun schaduw en dit snel willen afhandelen. Mensen moeten ook goed begrijpen dat die middelen niet van mij of voor mij zijn bedoeld. Ze dienen enkel om ons te laten werken aan onze projecten rond leefmilieu.”

Laurent denkt alvast dat hij zijn dubbele nationaliteit gemakkelijk kan regelen, aangezien zijn moeder koningin Paola van Italiaanse afkomst is. Paola, die uit het adellijke geslacht Ruffo di Calabria komt, is opgegroeid in Rome. Ze was 21 toen ze naar België kwam om te trouwen met Albert. Een gelukkig huwelijk zou dat niet worden. De jonge prins Laurent groeide op met dienstmeiden in een gebroken gezin. Op vandaag is de 60-jarige Laurent regelmatig te gast in Italië. Hij is er onder meer bevriend met de 61-jarige prins Carlo van Bourbon-Twee Siciliën, met wiens gezin hij vaak op vakantie gaat. Laurent is peter van Carlo’s 21-jarige dochter Carolina. Zijn oudtante Marie-José, overleden in 2001, was dan weer de laatste koningin van Italië. De prinses was de dochter van koning Albert I en zus van koning Leopold III. Ze was getrouwd met Umberto II, de laatste koning van Italië. Umberto zat maar één maand op de troon, in mei en juni 1946, tot aan de afschaffing van de monarchie in Italië.