Prins Laurent: “ In Libië zijn er mensen die vermoord zijn, hé. Door het geld dat men hier heeft losgelaten. En precies niemand heeft het gedaan”

Prins Laurent, de broer van de Belgische koning Filip, beschuldigt de politieke klasse van medeplichtigheid aan geweld en moorden in Libië. “Deze laatste dagen heb ik geen schone mensen gezien. ”, zo reageerde de prins op het dossier van de Libische fondsen dat de voorbij week werd besproken in de Kamer. “Ik heb zaken ondervonden, die ik niet wilde weten en ik ben helemaal niet blij met wat er nu gebeurt. Die stoute mensen zullen zich ooit eens moeten verantwoorden voor hun daden. Ik zeg u nogmaals: in Libië zijn er mensen die vermoord zijn, hé. Door het geld dat men hier heeft losgelaten. En precies niemand heeft het gedaan.” aldus de prins in een korte tv-reactie. Zijn uitlatingen zijn een slag in het gezicht van de politieke wereld.



Prins Laurent was zondag te gast in het Brusselse hondenkapsalon, waar zijn stichting honden van kansarmen een gratis opknapbeurt geeft. De prins kwam er nog eens terug op de schadevergoeding van 50 miljoen euro die hij al jaren probeert te krijgen nadat de Libische overheid in 2010 een contract met zijn vzw GSDT eenzijdig had opgezegd. Afgelopen donderdag moesten de voormalige ministers van Financiën, onder wie Didier Reynders (MR) en Steven Vanackere (CD&V) in het parlement uitleg geven over het Libisch geld dat in vanuit de bank Euroclear in Brussel is verdwenen. Daarbij werd de verantwoordelijkheid door politici naar elkaar toe geschoven. De prins, die een vermoeide indruk gaf, reageerde kort op het dossier op de commerciële omroep VTM. Het blijft “du jamais vu” hoe een Belgische prins, broer van de koning en troonopvolger in een ondertussen verre graad, de politieke wereld blijft culpabiliseren terwijl die politici zelf blijven toekijken vanop de zijlijn. Ook opmerkelijk, het taalgebruik van de prins, die zegt “geen schone mensen te hebben gezien”, politici dus. Die laatste omschrijft de prins als “stoute mensen”.