84 businessangels stappen in Angelwise

vlnr Jan Vorstermans, fondsmanager Angelwise, Reginald Vossen, CEO BAN Vlaanderen en voorzitter Angelwise, Marc Mommaerts, fondsmanager Angelwise (Foto: RV)

Ze zijn met 84, de businessangels die mee investeren in Angelwise, het derde fonds dat is opgestart door het businessangelnetwerk BAN Vlaanderen. De businessangels brengen samen 9 miljoen euro in, elk minstens 50.000 euro. De investeringsmaatschappij PMV en het Centrum voor Ondersteuning van digitale Innovatie (COI) zijn de twee kerninvesteerders. Beiden leveren elk 5 miljoen euro. Het fonds mikt op investeringen in zo’n twintig bedrijven de komende vijf jaar. De investeringen starten vanaf 100.000 euro, met de mogelijkheid tot vervolginvesteringen. Die kunnen oplopen tot 3 miljoen euro per bedrijf. De doelgroep zijn vooral, maar niet uitsluitend, ICT-bedrijven.

Angelwise Beheer is de vennootschap die Angelwise zal beheren, met Marc Mommaerts en Jan Vorstermans als fondsmanagers. Angelwise is het grootste van de drie fondsen van BAN. De initiatiefnemers stelden vast dat er veel grotere fondsen zijn die zich richten op start-ups die internationaal groeien. Dat leidde tot een exponentiële stijging van investeringen van meer dan 3 miljoen euro. Maar de investeringen onder de 500.000 daalden. Er ontstond een kloof, die businessangels alleen niet kunnen dichten. Zij kunnen wel 100, 200 à 300.000 euro investeren, maar voor grotere bedragen van 700.000 tot 1 miljoen wordt een deal complexer. Angelwise wil de kloof overbruggen tot 3 miljoen euro. Het is opgezet als co-investeringsfonds. De businessangels moeten de leiding blijven nemen.We maakten hieronder een korte en snelle selectie van een aantal van de 84 businessangels die in Angelwise stapten.

Guido Beazar, voorzitter van Acerta

Marc Bervoets, directeur bij Accenture

Paul Brees, consultant

Frederic Bulcaen, Typhoon

Stijn Claes, LRM

Guy Coenen, Groep Coenen

Michel Decorte, CFO Indaver

Jan De Lancker, BrainTower

Prof.Paul Dendale

Yves Fassin, EMG

Francis Gielen, Hospidex

Georges Hanot, mediator

Prof. Walter Luyten

Guy Mentens, Newpoint

Werner Peeters, Fabricom

Stephan Raemaekers, BariTech

Ulrich Seldeslachts, LSEC

Bart Swaelens, VITO

Hedwig Vergeylen, Cegeka

Guido Verswijfel, Pacauto

Jean-Marie Vliegen, Business angel

Prof. Dirk Wauters

Philip Boden, Groep Boden

Gert Trekels, KU Leuven, LRD

Lieven Danneels, Televic

Paul Ryckaert, Xenics

FrankVan Biesen, Image Line