Lieven Danneels en Thomas Verstraeten [248]

Vermogen € 97 968 000
Gekend als Televic
Activiteit Telecommunicatie systemen
Inplanting Izegem (W-Vl)
Huidige positie 248


In 1946 richt dokter Urbain Van Hulle in Roeselare het bedrijf Televic Electronics op. Dat gaat zich toeleggen op het installeren van telefooncentrales in ziekenhuizen, later ook in andere bedrijven. Urbain Van Hulle wordt bekend als “radiodokter”.

Eind van de jaren ‘70 installeert Televic het eerste automatische veilingsysteem in Roeselare. Later volgen veilinghuizen in Zweden en Nederland. In 1978 wordt Gilbert Maes CEO en eigenaar van Televic. Hij zal 21 jaar bij het bedrijf blijven. Onder zijn beleid worden de eerste opleidingssystemen en taallabo’s geplaatst. Ze worden één van Televics grootste business units. In 1972 lanceert Televic het eerste systeem voor simultaan vertaling en conferenties.

In 1998 kopen Lieven Danneels en Thomas Verstraeten zich in als zaakvoerders en CEO’s van Televic. Zij transformeren het bedrijf in een wereldwijde groep met fabrieken in Bulgarije, China en de VS. In 1993 installeert Televic een nieuw digitaalgecontroleerd conferentie – en simultaan vertalingssysteem in het nieuw Europees Parlement in Brussel, België. Het is een belangrijke mijlpaal voor het bedrijf.

In 2000 levert Televic het Passenger Information Systems aan Virgin Trains in het Verenigd Koninkrijk. In 2007 wordt de eerste installatie geplaatst van communicatie voor nieuwe hogesnelheidslijnen. Datzelfde jaar opent Televic een nieuwe productievestiging in Bulgarije. In 2012 worden kantoren in Shanghai geopend. Een jaar later selecteert Hitachi Rail, een van de grootste wereldwijde bedrijven, Televics Passenger Information System voor 800 wagons. Dit houdt LED displays, zitplaatsreservering en LiveCom in. Een nieuwe joint venture gevestigd in Changzhou, China, gaat van start in 2015. Nog dat jaar haalt Televic Rail zijn eerste klant in de VS binnen – Calgary 9 LRV – met de installatie van een Passenger Information System, dat een netwerk aan boord bevat, net als Livecom en iSync voor 70 wagons. In 2017 opent Televic een nieuw kantoor in Plovdiv, Bulgarije om het groeiende personeel voor software engineering te huisvesten.