Familie Stephan Conter [301]

Vermogen € 77 588 000
Gekend als Stephex
Activiteit Paardenfokkerij en paardentransportwagens
Inplanting Wolvertem (Vlaams-Brabant)
Tendens Stijgend
Huidige positie 301


In het Vlaams-Brabantse gehucht Meuzegem wonen meer klassepaarden dan inwoners. Van die laatste zijn er amper 200. Op het 33 hectare grote domein van Stephan Conter in Meuzegem krijgen 550 klasse springpaarden een luxueus onderkomen. Het bedrijf Stephex Group is meteen één van de grote Europese producenten van paardenvrachtwagens en profileert zich daarnaast als paardensportmerk, handelaar in topsportpaarden, constructeur van motorhomes en foodtrucks en organisator van paardenevenementen. Die laatste gaan jaarlijks door in Knokke, waar Conter samenwerkt met Paul Gheysens van Ghelamco en diens volbloed fokkerij, en in Meuzegem zelf. Die laatste vijfsterren jumping is jaarlijks goed voor 35.000 Bezoekers.

Oprichter en CEO Stephan Conter groeide op in een gezin van paardenliefhebbers. Zijn zus en hijzelf waren in de jaren 80 actief als amateur-ruiter, maar een echte sportcarrière zat er niet in. “Ik was niet goed genoeg en had niet voldoende middelen om de top te bereiken.” vertelt hij daarover. Dus kiest hij voor het zakenleven. Hij start in 1986 met een klein bedrijf in paardenhandel dat hij stelselmatig uitbouwt tot een jumpingbedrijf van 33 hectare. en van paardenvrachtwagens en later mobilhomes en foodtrucks. Stephex staat vandaag voor een omzet van 80 miljoen euro en goed 600 medewerkers.

Dat rijk zijn niet altijd gemakkelijk is, mag blijken uit het feit dat in Wolvertem gemeenteraadslid Roel Anciaux (Sp.a-Meise2020) het voorstel formuleerde om een belasting op helikopters in te voeren. Punt is dat er echter maar één bezitter van helikopters is in de gemeente en wel Stephen Conter. Anciaux, advocaat van beroep, haalde op de gemeenteraad alles uit de kast om iedereen ervan te overtuigen dat met deze voorgestelde heffing het gelijkheidsbeginsel niet zou worden geschonden. “Dat de heffing de facto maar een persoon zou raken, heeft geen enkele relevantie. Zolang wie in de toekomst zich een helikopter aanschaft ook maar dezelfde belasting moet betalen. Als mijn buurman rijdt met een Porsche Cayenne dan zal die daar ook meer op belast worden dan als hij met een Toyota Prius rondtoert.” Conter laat het niet echt aan zijn hart komen. Onder meer Bill Gates is één van de gasten die zich jaarlijks per helikopter laat afzetten op de sterrenjumping. Zijn eigen dochter neemt er deel aan de jumping, net als Zoë Conter, de dochter van Stephan Conter.