La Louvière daagt Knokke uit als (toekomstige) luxe paardenstad van Europa

Château Boël, centraal gelegen in het 22 hectare groot Parc Boël. (Foto: RV)

In de schaduw van de oude staalindustrie in de Waalse stad La Louvière ligt het Parc Boël, de groene long van de stad, 22 hectare groot centraal opgebouwd rond het prestigieuze Château Boël. Christophe Ameeuw, eigenaar van stoeterij Écuries d’Écaussinnes en organisator van grote hippische evenementen, wil de site uitbouwen tot een Europees centrum voor de paardensport, centraal gesitueerd tussen Antwerpen en Parijs, zegt hij zelf. Met wedstrijden die zich wekelijks uitspreiden van de lente tot de herfst. Meteen profileert La Louvière zich daarmee als concurrent van Knokke. In de badstad willen paardenondernemer Stephan Conter en projectontwikkelaar Paul Gheysens net hetzelfde project op poten zetten. Ontwikkelt zich een paardenwedstrijd tussen het mondaine Knokke en het zichzelf heruitvindende La Louvière?

La Louvière koestert al langer de droom het park open te stellen voor zijn inwoners. De site is eigendom van de Zwitserse staalgroep Duferco die flink wat geld pompte in de restauratie van het kasteel dat ooit de bakermat vormde van het staalvermogen van de familie Boël. Maar koken kost geld en dus zoekt La Louvière al een tijdje naar een betaalbare formule om Parc Boël nieuw leven in te blazen. Christophe Ameeuw zag zijn kans schoon. In Ecaussines, halfweg tussen Nijvel en La Louvière, exploiteert die zijn Écuries d’Écaussinnes. Hij is ook de initiator van de internationaal gereputeerde paardenwedstrijd Longines Masters. “Tussen Antwerpen of het noorden van Limburg en het zuiden van Parijs is er geen permanente infrastructuur om internationale hippische evenementen te organiseren.” zo zegt hij in de Waalse pers. “We willen de last van het onderhoud van deze prachtige site niet aan de gemeente overdragen om er een volledig openbare site van te maken.” Met andere woorden, Ameeuw wil niet interen op Waalse subsidies.Duferco is voorzichtig positief over het plan, net zoals de burgemeester van La Louvière. Ameeuw ambieert de uitbouw van vijf tot zes buitenpistes voor dressuur en jumping. De boerderij en de vroegere stallen van het kasteel kunnen omgebouwd worden in 800 tot 1.000 paardenboxen. En er is ruimte voor horeca. Hij speelt ook in op de Waalse verankering: de site ligt gunstig tussen de luchthavens van Charleroi en Luik van waaruit paarden uit de heel de wereld kunnen worden ingevlogen. Hij wil zijn plannen realiseren tegen 2024, jaar waarin de Olympische Spelen plaats vinden in Parijs.

Meteen daagt Ameeuw daarmee de badstad Knokke uit. Stéphan Conter en Paul Gheysens, zelf fervent paardenliefhebber en eigenaar in Knokke van een stoeterij met Arabische volbloeden, willen daar precies een gelijkaardig zomercircuit voor internationale paardensport uit de grond stampen. Kijken wie als eerste de lokale gemeenschap kan overtuigen van zijn project. In La Louvière zal dat alvast niet evident zijn. Het paardencentrum wordt nu al bekeken als te elitair en niet publiek genoeg.