PRIMEUR – Paul Gheysens pompt 24 miljoen euro in (verlieslatende) stoeterij

Paul Gheysens en zijn Arabische volbloed QR Marc.

Ghelamco-eigenaar Paul Gheysens trekt het kapitaal van zijn vennootschap Zoutekreken op met 24 miljoen euro tot 27 miljoen euro. En dat moet ook wel. Zoutekreken, die eigenaar is van de stoeterij Knocke Arabians in Knokke-Heist, kijkt aan tegen een overgedragen verlies van 16 miljoen euro en een negatief eigen vermogen van bijna 14 miljoen euro. Knocke Arabians is één van (kleinere) enigma’s rond de figuur van Paul Gheysens. De stoeterij is specialist van Arabische volbloeden en beheert het prijsbeest QR Marc. “Dat paard is zelfs voor de rijkste sjeik onbetaalbaar.” zegt Gheysens daarover. Nochtans draait zijn stoeterij al jaren verlies. 3,8 miljoen euro nog in 2016.



“Al drie jaar proberen sjeiks mijn paard te kopen”, vertelde de nu 63-jarige Paul Gheysens twee jaar terug over QR Marc. Hij was op dat moment niet van plan het dier te verkopen. “Een normaal paard is twee- tot drieduizend euro waard, een van de betere soort 30.000 tot 300.000 euro. En dan heb je de uitzonderingen, zoals QR Marc. Die is onbetaalbaar, hoeveel de Arabieren er ook tegenaan gooien’, vertelt Gheysens. ‘QR Marc is te belangrijk voor mijn kweekprogramma. Nu we zo’n succesvolle hengst hebben, zijn de veulens zoveel meer waard.”

Toch blijft zijn stoeterij verlies draaien. Het vers kapitaal is afkomstig van de holding Deus die een schuldvordering op Zoutekreken omzet in kapitaal. Deus is de familiale patrimoniumholding van Paul Gheysens en zijn echtgenote. Deus is ook het Latijnse woord voor ‘god’, alsof het geld als manna uit de hemel komt.