NIEUW – Fiscus eist 153 miljoen euro extra belastingen van Paul Gheysens en Ghelamco

De belastingsdiensten hebben een extra aanslag gelegd van 153 miljoen euro op Ghelamco, het bouwbedrijf van Paul Gheysens. De aanslag heeft betrekking op het inkomstenjaar 2016. Toen ontving Ghelamco een dividend van 430 miljoen euro van de Cypriotische holding Granbero. Volgens het bedrijf werd in Cyprus belasting betaald op dat bedrag maar de belastingdiensten verwerpen deze stelling. Binnen het bedrijf beheert Granbero de Poolse vastgoedprojecten. Belangrijkste project daarvan is The Spire in de Poolse hoofdstad Warschau, met zijn 220 meter de hoogste kantoortoren van Oost-Europa waar ook al koning Filip op bezoek kwam. In eigen land profileert Paul Gheysens zich als een forse investeerder, onder meer in de eersteklasser FC Antwerp, in de GM mediagroep rond de Belgische editie van Newsweek en in de paardensport. Zijn belangen in Cyprus zijn grotendeels anoniem maar wijzen naar Rusland.Volgens Ghelamco valt het dividend van de Granbero onder de toepassing van wat officieel het stelsel van definitief belaste inkomsten heet. Daarbij wordt er van uitgegaan dat een uitgekeerd dividend van een buitenlandse onderneming onder bepaalde voorwaarden vrijgesteld is van belastingen in België wanneer er in het buitenland al belastingen is op betaald. Dat bedrag kan dan ook worden in mindering gebracht van de belastbare winst. Volgens de belastingen is dat dus niet het geval met het dividend van 430 miljoen euro dat Granbero in 2016 uitbetaalde aan Ghelamco. Het bedrijf zegt deze beslissing tot op de bodem te zullen aanvechten voor de rechtbank.

De financiële belangen van Paul Gheysens is Cyprus zijn verankerd in anonieme offshore structuren. Zo kreeg Granbero in 2018 een aantal nieuwe bestuurders. Eén daarvan is de 62-jarige Eva Agathangelou, een naam die ook opduikt in de zogenaamde “Bahama Papers”, een journalistiek internationaal onderzoek naar offshore financiering. Via de Clarick Holdings waarvan Agathangelou bestuurder is, komen we terecht bij Trident Corporate Services om van daaruit te belanden in een netwerk van anonieme financiële structuren. Naast Granbero is Agathangelou ook bestuurder van de ook al Cypriotische holding Esperola die eveneens deel uitmaakt van de Ghelamco structuur. (Lees verder onder de foto)

Wanneer onze redactie in 2017 een analyse maakte van Granbero stelde het bedrijf dat de Cypriotische holding de Poolse projecten van de groep beheert. Granbero haalt zijn financiële middelen uit de winsten op de verkoop van haar Poolse projecten. Die winsten worden uitgeleend aan de Spaanse holding Peridot die fungeert als de interne bank van Ghelamco. Volgens Ghelamco zijn dergelijke structuren niet ongewoon bij vastgoedinvesteringen in Oost-Europa.

In eigen land is Paul Gheysens onder meer bekend als eigenaar van de voetbalploeg Royal Antwerp FC. De voorbije jaren pompte hij 40 miljoen euro in de eersteklasser. “Ik beschouw die kapitaalverhogingen als investeringen, want ik heb geen overnameprijs betaald. Als ik morgen de club zou verkopen, heb ik mijn geld direct terug en ik ga zelfs ruim overschot hebben.” zo zei Gheysens daar zelf over. Daarnaast ontpopte hij zich ook tot de eigenaar van de mediagroep GM, bekend van de website Newsmonkey en de Vlaamse editie van Newsweek. Samen met Stephan Conter wil hij in Knokke een groot jaarlijks jumping zomerfestival organiseren. Hij bezit daar nu al de stoeterij Knokke Arabians. Ondertussen werkt Ghelamco ook hier belangrijke bouwprojecten af. Zo maakte de groep recent op een merkwaardige wijze bekend dat ze de Brusselse Silver Tower aan het Noordstation heeft verkocht.