Gheysens en Conter willen Knokke uitbouwen tot luxe paardenstad van Europa

Knokke Hippique, met de logo’s van Ghelamco (Paul Gheysens) en achteraan dat van Stephex Group (Stephan Conter)

Stephan Conter, de ondernemer en eigenaar van het paardenbedrijf Stephex Group, gaat samen met projectontwikkelaar en bouwheer Paul Gheysens, 8 tot 10 miljoen euro investeren in een permanent jumpingterrein in Knokke. Het project wordt uitgebouwd aanleunend aan het tweede golfterrein dat Gheysens gaat bouwen en waar u hier eerder al kon mee kennis maken. Gheysens en Conter organiseren samen jaarlijks in de zomer de jumping Knokke Hippique. Bedoeling is deze tijdelijke infrastructuur nu een definitief karakter te geven. De werken aan de site starten in september volgend jaar.

Conter beschikt over een eigen permanente infrastructuur voor springpaarden in Meise. Paul Gheysens, eigenaar van Ghelamco, bezit in Knokke de stoeterij Knokke Arabians. Samen hebben beiden in 2015 de vzw Knokke Hippique opgericht. Die organiseert jaarlijks in juli een jumpingfestival in Knokke. Nu willen ze die jumping organisatie opentrekken en drie maanden laten duren. In de Tijd vergelijkt Conter hun project met de Amerikaanse gemeente Wellington in de staat Florida, op een half uurtje rijden van West Palm Beach. Die organiseert elke winter van januari tot april het ‘ Winter Equestrian Festival’. Knokke zou dan perfect kunnen aansluiten met een zomerfestival.Amerikanen krijg je moeilijk naar Vlaams-Brabant, maar de zee, het strand, de golfclub, de winkels en de sfeer van Knokke kunnen hen wel verleiden. Paardenliefhebbers kunnen drie maanden met hun paarden naar daar komen. Een deel van de terreinen hebben we al gekocht, en de gemeente staat achter ons. In september beginnen we aan de basisinfrastructuur. Naarmate de vergunningen in orde komen, bouwen we verder.” zo zegt Conter. En Amerikanen zijn belangrijk in de paardensport. De dochters van Bill Gates, Steve Jobs, en Bruce Springsteen zijn zowel bezoekers van Wellington als van Stephex in Meise. In Wellington wordt jaarlijks 9 miljoen dollar prijzengeld verdeeld. Het kleine stadje groeide uit tot een centrum van luxe en rijkdom. Volgens de organisatoren komen er jaarlijks 3.000 paarden naar Wellington, samen goed voor een marktwaarde van meer dan 500 miljoen dollar. Bill Gates en de familie van wijlen Steve Jobs hebben elk een eigen ranch nabij Wellington. Hun respectievelijke dochters Jennifer en Eve zijn topruiters. Ze krijgen dan onder meer het gezelschap van Georgina Bloomberg, dochter van miljardair en gewezen burgemeester van New York Michael Bloomberg. Ander opmerkelijke amazones zijn Bruce Springsteen’s dochter Jessica, Tom Selleck’s dochter Hannah, en Steven Spielberg’s dochter Destry. (Lees verder onder de foto)

Eve Jobs, Hannah Selleck, Georgina Bloomberg, en Jessica Springsteen (Foto: EEM)

Stephan Conter van zijn kant verkoopt met zijn Stephex Group meer dan 100 paarden en 1.000 paardentrucks per jaar. Paardentrucks onder de merken AKX, STX en Ketterer kosten tussen 50.000 en 550.000 euro. In 2019 haalt zijn groep een omzet van 125 miljoen euro, waarbij de verkoop van paardentrucks en campers goed is voor 75 miljoeneuro. Andere inkomsten komen uit leasing (20 miljoen), paardenhandel (15 miljoen) en evenementen (2 keer 5 miljoen). Met 600 werknemers haalt hij een brutobedrijfswinst van 20 miljoen euro.