Familie Paul Gheysens [38]

Paul Gheysens (midden) met zijn zonen Simon en Michael.

Vermogen € 765 282 000
Gekend als Ghelamco
Activiteit Projectontwikkelaar
Inplanting Ieper
Tendens Stijgend
Huidige positie 38


Paul Gheysens is de sterke man van het bedrijf Ghelamco, best gekend van de Ghelamco-Arena, het nieuwe voetbalstadion van KAA Gent. De bouw van de Ghelamco-Arena was voor Gheysens eigenlijk een ruiloperatie. Hij bouwde het stadion in ruil voor het verwerven van een groot aantal gronden rond de arena. Op die terreinen wordt een heuse nieuwe wereld zichtbaar: ongeveer 13.500 m² kantoren, 3.000 m² congres ruimten, 16.000 m² multifunctionele ruimten, 250 parkings, en –op de aangrenzende gronden- 14.000 m² retail, ongeveer 1.500 parkings, 2 kantoorgebouwen (met in totaal 28.600 m² kantoorruimten), en een hotel project. Om maar te zeggen dat de ondernemer Paul Gheysens goed weet waarmee hij bezig is wanneer hij een nieuw stadion bouwt.

Soms valt dat ook tegen, zo mocht Gheysens ervaren in Brussel waar hij worstelde met de vergunning die nodig zijn om het Eurostadion te bouwen, opmerkelijk genoeg op Vlaamse grond, op parking C van de Heyzel. Ondertussen blijkt dat Gheysen ook de anonieme eigenaar en financier is van de voetbalploeg FC Antwerp. Ook daar liggen plannen op tafel voor de bouw van een nieuw stadion, met steun van N-VA burgemeester Bart De Wever.
Paul Gheysens groeide op in een Iepers landbouwersgezin. Hij startte zijn carrière in de tuinaanleg maar al snel schakelde hij over naar de vastgoedsector. Hij begon als aannemer in de industriebouw voor agrarische projecten. In 1991 trok Gheysens als één der eersten naar Polen. In 2005 volgden Rusland en Oekraïne.
De voorbije tien jaar ontpopte de groep zich tot één van de belangrijkste vastgoedontwikkelaars in Polen. In Warschau bouwde de groep een 220 meter hoge toren, goed voor 100.000 vierkante meter gemengd vastgoed. In België is Ghelamco opmerkelijk aanwezig aan de kust, in Gent, Kortrijk en Brussel. Momenteel profileert Ghelamco zich als ontwikkelaar van commercieel vastgoed (kantoren en handelspanden), logistiek vastgoed (magazijnen en bedrijfspanden) en residentieel vastgoed.
Veel vrije tijd heeft Paul Gheysens niet, maar de meeste van die vrije tijd gaat naar paarden. En ook dat brengt hem naar Polen. Hij onderhoudt nauwe contacten met de paardenstoeterij van Michałów. Die zou de beste Arabische volbloeden ter wereld kweken. Gheysens volgt ook de paardenveilingen in Janów Podlaski. Enkele jaren terug kocht hij op zo’n veiling de tophengst QR Marc, een paard met wereldklasse. Het Arabisch volbloedpaard won in Dubai de meest vermaarde schoonheidswedstrijd ter wereld: de International Arabian Horse Championship. “’Al drie jaar proberen sjeiks mijn paard te kopen”, vertelde de 61-jarige Paul Gheysens die niet van plan is het dier te verkopen. “Een normaal paard is twee- tot drieduizend euro waard, een van de betere soort 30.000 tot 300.000 euro. En dan heb je de uitzonderingen, zoals QR Marc. Die is onbetaalbaar, hoeveel de arabieren er ook tegenaan gooien’, vertelt Gheysens. ‘QR Marc is te belangrijk voor mijn kweekprogramma. Nu we zo’n succesvolle hengst hebben, zijn de veulens zoveel meer waard.” Wie zijn merrie kunstmatig wil laten bevruchten met het zaad van QR Marc, betaalt 8.000 euro. En dat doet hij zo’n 800 keer per jaar. Laatste detail, Gheysens, eigenaar van de stoeterij Knocke Arabians in Knokke, rijdt zelf niet vaak paard. “Ik heb het te druk met mijn andere bezigheid.” klinkt het.