Ghelamco, welkom in “klein Rusland”

Paul Gheysens heeft zijn Ghelamco stevig verankerd in het offshore paradijs Cyprus, een klassieke veilige haven voor in eerste instantie Russische kapitalen van al dan niet bona fide oligarchen. De Amerikaanse inlichtingendiensten zijn momenteel in Cyprus op zoek naar financiële bronnen waarmee de Russen de verkiezing van Donald Trump zouden hebben beïnvloed. Sleutelfiguren van Granbero, de sleutelholding van Gheysens, zijn vertrouwd met Russische investeerders. Een aantal bronnen uit onze ranglijst van Rijkste Belgen stellen vragen bij de aanwezigheid van Gheysens in Cyprus. De bouwpromotor wordt daarbij soms gelinkt aan anonieme Russische investeerders. Is dat zo? We weten het niet. Hij heeft wel de schijn tegen. Precies daarom zou hij beter zelf klaarheid scheppen.Cyprus is een vast ankerpunt voor Russisch kapitaal. Dat is zo tot op vandaag. In de Cypriotische hoofdstad Limassol gaat nu het volgende gezegde: “Als je geen Russisch geld kan witwassen, kan je de Rus zelf witwassen”. In 2013 kantelt het Cypriotisch banksysteem. Europa snelt ter hulp maar legt strengere bankregels op. Het witwassen van Russisch geld wordt moeilijker. Maar daar hebben ze op het eiland iets op gevonden. Wie 2 miljoen euro in Cypriotisch vastgoed investeert, krijgt binnen de 6 maanden een Cypriotisch en dus ook Europees paspoort. Al 2.000 Russen hebben van deze regel gebruik gemaakt.

Het is op dit offshore eiland dat Paul Gheysens zijn Ghelamco verankerd heeft via de Granbero Holdings Ltd. Maar wie bestuurt Granbero eigenlijk? Juridisch wordt de holding vertegenwoordigd door FMP bvba. FMP staat voor Financieel Mangement Pannier en is een vennootschap in handen van Philippe Pannier, financieel directeur van Ghelamco. De Bruggeling Pannier, een vroegere bankier van KBC, blijkt de man te zijn die het overzicht houdt op de offshore structuren van de Ghelamco groep.

In 2013, naar aanleiding van de bankencrisis, werd Pannier geïnterviewd door Trends. “Waarom opteert Ghelamco net voor een Cypriotische vennootschap als investeringsvehikel?” wou het blad weten. CFO Philippe Pannier: “Door een aantal belastingverdragen, die nog werden gesloten in de Sovjettijd, zijn Cypriotische holdings een interessant alternatief voor investeringen in Polen, Oekraïne en Rusland. Heel wat vastgoedbedrijven werken met Cypriotische structuren. Maar de Cyprus-crisis heeft amper effect op ons. We hebben kruimels op die rekeningen staan, nergens meer dan 100.000 euro. Die zijn dus gewaarborgd door de overheidsgarantie.” Granbero Holdings staat voor 896 miljoen euro.

Thomas Keane

Het is niet evident veel informatie te vinden over Cypriotische vennootschappen. Ghelamco werkt ook niet echt mee. Uit een document van 2007 blijkt dat twee mannen Granbero financieel kunnen engageren: de Cyprioot Chris Georghiades en Thomas Keane, een Ier die in de Cypriotische hoofdstad Limassol woont en werkt. Beide advocaten leiden ons naar Rusland, maar dat mag niet verbazen. Iedere financiële expert op Cyprus die zichzelf aux sérieux neemt, heeft wel iets te maken met Rusland.

Chris Georghiades werkt als advocaat voor het kantoor Chrysses Demetriades & Co. in Limassol. Maar ook zijn nevenactiviteit is interessant voor de voetbalinvesteerder Gheysens. Georghiades staat aan het hoofd van de disciplinaire commissie van de UEFA. En hij is ook verbonden aan het CAS, het Internationaal Arbirtragehof voor de Sport.

Chris Georghiades

Cyprus zou Cyprus niet zijn, mocht er niets Russisch om de hoek komen kijken. De naam Chris Georghiades duikt één keer op in de Offshore Leaks Database en wel als directeur van de anonieme offshore vennootschap Blossom Commerce. Secretaris van Blossom Commerce is Maria Yiapani. En die is dan volgens Offshore Leaks weer gelinkt met anonieme Russische investeerders.

Thomas Keane werkt voor het advocatenkantoor Keane Vgenopoulou. In 2013 omschrijft het financieel persbureau Reuters hem als “een advocaat met een aantal Russische concerns als klant”.

Indien iedereen die ons leest, ons ook steunt, staan we een stuk sterker. U kan dat doen vanaf één euro. En het duurt slechts één minuut. Alvast bedankt.