VASTGOED – De verkoop van de Silver Tower en de merkwaardige persstrategie van Paul Gheysens

De West-Vlaamse projectontwikkelaar Ghelamco, eigendom van de familie van Paul Gheysens, verkoopt zijn Silver Tower aan het Brusselse Noordstation voor 200 miljoen euro aan het Duitse fonds Deka Immobilien, zo schijft de Tijd vandaag. Nooit eerder was een koper van een kantoor in Brussel bereid zo’n laag rendement op zijn investering te aanvaarden, aldus de krant. ‘De deal is rond, maar de closing moet nog worden geofficialiseerd’, wordt Paul Gheysens geciteerd. “Op de financiële voorwaarden, die De Tijd vernam, wil hij niet ingaan.” aldus de krant. Gheysens houdt er trouwens een merkwaardige persstrategie op na. Wie op de website van de projectontwikkelaar kijkt, vindt er geen persbericht terug over de verkoop van de Silver Tower. Wel een Engelse vertaling van het artikel uit de Tijd van vandaag. Dat is dan wel erg snel vertaald. Misschien verklaart dat waarom het zinnetje “Op de financiële voorwaarden, die De Tijd vernam, wil hij niet ingaan.” niet in de Engelse vertaling is opgenomen. Ook andere financiële passages zijn niet terug te vinden in de vertaling.



Je zou het een handige truuk kunnen noemen. In plaats van zelf een persbericht te laten opmaken, door een duur bureau, vertel je je verhaal aan een journalist en gebruik je zijn artikel als persbericht. Goedkoop is het wel. De krant verduidelijkt dat de verkoop van de Silver Tower “wellicht de scherpste deal ooit is voor een kantoor in Brussel”. Die scherpte wordt afgeleid uit het feit dat de Duitse koper de toren verwerft tegen een laag rendement op zijn investering en dus langer moet wachten om die investering terug te verdienen. Voor de Silver Tower bedraagt dat rendement 3,25 % . Een paar jaar terug was het record in de hoofdstad volgens de krant nog 4 procent.

De vraag is eigenlijk meer wat de winst is die Ghelamco boekt op de toren. Het rendement is belangrijk voor de koper die trouwens ook nog andere factoren in rekening brengt, zoals bijvoorbeeld het al dan niet betalen van onroerende voorheffing. Daarvoor zou je het huurcontract moeten zien dat werd opgemaakt met de Brusselse administratie. Die huurt de toren voor 18 jaar tegen 150 euro per vierkante meter, wat relatief goedkoop is.

Ghelamco heeft de toren van 137 meter zelf gebouwd. Vraag is dus hoeveel winst het bedrijf heeft gemaakt op de verkoop. “De verkoop van de Silver -Tower komt als geroepen voor Ghelamco, want de vastgoedgroep moet eind deze week 79 miljoen euro uitbetalen aan een reeks obligatiehouders, aldus de krant. De jongste weken timmerde de vastgoedgroep naarstig aan een oplossing. De betaling van 79 miljoen euro hoort bij een obligatielening van 150 miljoen euro uit 2015. Die bestond uit twee tranches. De eerste tranche (79 miljoen) moet op 3 juli terugbetaald zijn. Voor de andere tranche van 71 miljoen euro heeft Ghelamco nog tijd tot in juni 2021.” Ook deze passage is opmerkelijk genoeg niet terug te vinden in de Engelse vertaling op de website van Ghelamco.

Mocht u denken dat Ghelamco enkel stukken tekst weglaat, hebt u het verkeerd voor. Waar de krant schrijft “Gheysens is optimistisch over de kantorenmarkt de komende jaren, zeker nu concurrenten vaker aarzelen om nieuwe projecten aan te vatten.”, is de vertaling net iets langer: “Gheysens stays optimistic about the office market the following years, certainly when at this point competitors are hesitating to start new projects. The past year he also sold office buildings in Poland.”