Ghelamco Arena verdeelt nu ook Gentse liberalen

De saga rond de Ghelamco Arena, de Gentse voetbaltempel gebouwd door projectontwikkelaar Paul Gheysens, lijkt nog niet ten einde te zijn. Het stadsbestuur van Gent ontdekte onlangs dat de recent ontbonden vennootschap nv Buffalo de voorbije jaren een verlies heeft opgebouwd van 3,3 miljoen euro. Buffalo was een tijdlang in opdracht van de stad Gent meerderheidsaandeelhouder van het complex. De Gentse schepen voor Stadsontwikkeling Sami Souguir (Open Vld) wil duidelijkheid over het verlies en roept partijgenoot en voormalig schepen Christophe Peeters op het matje. Tussen Souguir en Peeters botert het ook niet echt. Alle Gentse neuzen staan duidelijk nog niet in dezelfde richting.



De plannen van de Ghelamco Arena dateren van 2000. Oorspronkelijk zou de groep Optima van Jeroen Piqueur daarbij optreden als private partner van de stad Gent. Wanneer dat financieel niet haalbaar bleek, kwam bouwonderneming en projectontwikkelaar Ghelamco van CEO Paul Gheysens op de proppen. Hij bouwde het stadion in ruil voor het verwerven van een groot aantal gronden rond de arena. Gronden waarop de bouwpromotor kantoorgebouwen plantte en parkings aanlegde. Maar over deze aankoop ontstond er heel wat commotie. Zo insinueerde Ignace Vandewalle, auteur van het boek “De illegale Ghelamco Arena”, dat Gheysens het project zo goed als “cadeau” had gekregen. “We hebben 16,77 miljoen betaald voor de grond. En dat voor een project dat toen door velen ’twijfelachtig’ genoemd werd”, klonk het als verdediging. Naar eigen zeggen zou Gheysens nog ‘een honderdtal miljoen’ euro hebben geïnvesteerd in de voetbalaspecten van het stadion.

Eind 2015 werd de Stad Gent, via nv Buffalo, de grootste aandeelhouder van Artevelde-Stadion cvba. Daarvoor had Ghemlaco 57 procent van de aandelen tegenover 43 procent voor de stad. Na de transactie werd de Stad Gent de grootste aandeelhouder, met 79 procent. Ghemlaco zakte tot 11 procent, 6 procent was voor AA Gent en 3 procent voor watermaatschappij Farys.

In juli werd het tussenvehikel nv Buffalo, een structuur die werd opgezet door de Stad Gent om bij de financiering en de bouw van het voetbalstadion zich te kunnen afschermen van al te grote risico’s, geschrapt. Daardoor werd Stadsontwikkelingsbedrijf Gent (SoGent), het bouwbedrijf van de Stad Gent, de nieuwe hoofdaandeelhouder. Maar de vennootschap nv Buffalo laat wel een verlies van 3,3 miljoen achter. “Het is volstrekt onduidelijk waar die verliezen vandaan komen en hoe we dat zullen moeten opvangen”, klinkt het bij schepen van Stadsontwikkeling Sami Souguir (Open Vld). Hij eist dan ook dat de boekhouding van Artevelde-Stadion naar SoGent overgeheveld wordt en dat voormalige schepenen Christophe Peeters (Open VLD) en Resul Tapmaz (sp.a) meer uitleg komen geven.