Jeroen Piqueur: “Het is tijd om licht te werpen op de echte redenen waarom Optima moest failliet gaan”

Jeroen Piqueur

Op 7 juli 2016 trok de Nationale Bank de banklicentie in van de Optima Bank. De vroegere Optima-topman Jeroen Piqueur maakt van deze verjaardag gebruik om terug boven water te komen. Volgens Piqueur was er geen enkele economische reden om Optima failliet te laten gaan. Volgens de gevallen bankier is het tijd om de echte redenen voor het Optima-failliet te benoemen net zoals de motieven die aan de basis lagen van de beslissing van de Nationale Bank. Zijn taal klinkt zowel gefrustreerd als dreigend.

De Optima-curatoren van hun kant hebben ook een nieuw rapport gepubliceerd. Daarin spreken ze van 83 miljoen euro die werden gerecupereerd via de verkoop van Optima-activa. Maar daartegenover staan 112 miljoen euro schulden. Ze hopen de put alsnog te kunnen beperken tot 20 miljoen euro. Dat valt dan net samen met de persoonlijke waarborg die Jeroen Piqueur zelf moest aanbrengen in het dossier. Zekerheden over het uitwinnen van die persoonlijke waarborg zijn er echter niet.



Piqueur zelf reageert in een mail aan de kranten L’Echo en de Tijd. Daarin wil hij naar eigen zeggen de zaken in de juiste context plaatsen. Hij wijst er onder meer op dat de verzekeringsportefeuille van Optima 30 miljoen euro waard was en door de curatoren werd verkocht voor 1 miljoen euro. Hij vraagt zich ook af waarom de overheid twee maten en twee gewichten hanteert. Zo werden de 275.000 Fortis aandeelhouders en de 800.000 Arco coöperanten in tegenstelling tot de Optima-aandeelhouders wel met rust gelaten. “Ik hoop dat men snel licht zal kunnen werpen op de ware redenen en de ware motieven van de Nationale Bank om Optima naar het failliet te drijven.” aldus Piqueur.