“Ghelamco Arena is illegaal gebouwd”

De Gentse voetbaltempel Ghelamco Arena is illegaal gebouwd. De overheid financierde immers meer dan de helft van het project en toch vond er geen openbare aanbesteding plaats. Stad Gent werd daarna in het geniep aandeelhouder van de voetbalploeg AA Gent, een nog niet eerder geziene combinatie in België. En tenslotte betaalt de stad Gent de catering van de Gentse schepenen die gratis plaatsnemen in de loge die de stad beheert in het stadion. Dat zijn de drie sleutelaantijgingen die auteur Ignace Vandewalle poneert in zijn boek “De Illegale Ghelamco Arena”, een publicatie die Ghelamco eigenaar Paul Gheysens eerder probeerde tegen te houden.



De plannen van de Ghelamco Arena dateren van 2000. Oospronkelijk zou de groep Optima van Jeroen Piqueur optreden als private partner. Wanneer dat financieel niet haalbaar bleek, kwam Ghelamco op de proppen. Auteur Vandewalle citeert onder meer gevallen Open VLD politicus Geert Versnick. Die was toen schepen van Openbare Werken in Gent. In november 2005 zei Versnick dat Gent om en bij 23 miljoen euro zou vrijmaken voor het project. Op een totaal kostenplaatje van 32 miljoen is dat duidelijk meer dan de helft. Vervolgens werden de aannemers Besix en later Ghelamco zonder aanbesteding in het project betrokken.

In juni 2016 vond er in de perszaal van de Ghelamco Arena een algemene vergadering van de vzw KAA Gent plaats. Die vzw zou worden omgevormd tot een nv. En daar kreeg de stad Gent een deel van het aandelenpakket van de club in handen. De stad betaalde tot nu toe ook iets meer dan 5.000 euro cateringkosten voor de schepenen die gratis naar het voetbal gaan kijken. Volgens de Gentse burgemeester Daniël Termont en sterkhouder Ivan Dewitte zijn er echter geen fouten gebeurd en verliep alles volgens de regels. Zo ontkent Termont dat de overheid ooit meerderheidsaandeelhouder was van de constructie rond het stadion.

De relatie tussen Termont en Jeroen Piqueur, de eerste naam in het dossier, kwam eerder al fors in opspraak tijdens het Optima dossier. Paul Gheysens probeerde de publicatie van het boek van Vandewalle tegen te houden maar dat mislukte. Nadat zijn uitgever afhaakte, onder druk van een mogelijk proces van Gheysens, gaf Vandewalle het boek in eigen beheer uit. Vandewalle was eerder onder meer actief als onderzoeker voor LDD-vooorzitter Jean-Marie Dedecker. Het boek wordt woensdag officieel voorgesteld maar marketinggewijs kon de krant Het Laatste Nieuws de primeur al vandaag publiceren, daarin gevolgd door de nieuwsredactie van haar zusterbedrijf VTM.