Nieuwkomer: Johan Beerlandt en Besix

Burj Khalifa in Dubai.

Wie Besix zegt, zegt Johan Beerlandt, en omgekeerd. Maar daar moet nu verandering in komen. Eerder deze maand ruilde de 69-jarige Beerlandt zijn taak als CEO van de grootste Belgische bouwgroep met die van voorzitter van de groep. Als CEO werd hij opgevolgd door de 55-jarige Rik Vandenberghe, tot op dat moment topman van de bank ING in België. Vandenberghe en Beerlandt zijn oude bekenden van elkaar. Wanneer Besix in 2004 geconfronteerd werd met een management buy out kwam de bankier Vandenberghe Beerlandt advizeren. 50 % van Besix kwam terecht bij de Egyptische familie Sawiris. Beerlandt verwierf 25 % van het bedrijf. Besix werd toen gewaardeerd op 135 miljoen euro. Vorig jaar maakte het bedrijf bijna evenveel nettowinst als het in 2004 waard was. Johan Beerlandt komt onze rangschikking binnen met een vermogen van 129 miljoen euro. U leest hier zijn verhaal.



Johan Beerlandt

Vandenberghe moet van Besix een gediversifieerde groep maken die naast beton gieten ook geld verdient met bijvoorbeeld vastgoedbeheer, energiebeheer en milieutechnologie. Toch zal de naam Besix nog lang geassocieerd worden met hoogbouw. In Dubai bouwde het bedrijf in 2007 de wolkenkrabber Burj Khalifa, met 830 meter de hoogste ter wereld. Beerlandt, geboren in Nieuwpoort, blijft er redelijk nuchter bij. “De Burj Khalifa is gebouwd met gezond verstand, zegt hij, funderingen, een grondplaat, muren en een dak, zoals een huis. Niet met ingewikkelde computerprogramma’s.”

Recent werkte Besix in datzelfde Dubai de funderingen af van wat ‘The Tower’ moet worden. Met één kilometer hoogte dus groter dan Burj Khalifa. Beerlandt hoopt Besix het contract kan binnenhalen. Waarom? “Omdat wij de enigen zijn die dat kunnen bouwen.”, aldus Beerlandt.

Beerlandt zegt van zichzelf niet geldgedreven te zijn. Na zijn actieve loopbaan bij Besix wil hij hij een huis aan zee kopen, in Zuid-Frankrijk in de buurt van Ramatuelle of Croix-Valmer, en af en toe gaan vissen met zijn boot.