Familie Lhoist-Berghmans [15]

Baron Berghmans

Vermogen € 2 913 683 000
Gekend als Lhoist
Activiteit Productie van kalk
Inplanting Clavier (Luik)
Tendens Stijgend
Huidige positie 15


De familiale groep Lhoist wordt doorgaans omschreven als ‘een industriële parel uit Wallonië’. Om het in één zin samen te vatten: Lhoist is de grootste producent ter wereld van kalk en dolomieten. Nummer twee in die sector is de ook al Waalse groep Carmeuse.

De geschiedenis van Lhoist gaat terug tot 1889, het jaar waarin Hippolyte Dumont de steengroeve Carrières et Fours à Chaux Dumont-Wautier opricht in Hermalle. Het is Dumonts schoonzoon, Léon Lhoist, die in 1924 zijn naam aan de groep geeft met de oprichting van de Ets. Léon Lhoist in Jemelle. Twee jaar later koopt de groep een groeve in Frankrijk, de eerste stap op weg naar de internationalisering. Kalk is momenteel een basisproduct voor verschillende industriële sectoren zoals landbouw, bouw, glas, staal, papier en waterzuivering. Lhoist stippelt voor zichzelf een weloverwogen strategie uit. In de jaren 1980 zijn alle pijlen gericht op Noord-Amerika. In 1981 koopt Lhoist een belangrijk pakket aandelen van de Amerikaanse groep Chemical Lime uit Texas. Meteen wordt dat de uitvalsbasis voor alle Noord-Amerikaanse activiteiten van de groep. Vijf jaar later wordt de kalkafdeling van Genstar in de VS overgenomen. In 1995 bouwt Lhoist een nieuwe fabriek langs de oevers van de Mississippi in Ste. Genevieve, Missouri, meteen de grootste fabriek van de groep in de VS. Vorig jaar ten slotte wordt de Amerikaanse groep APG Lime binnengehaald.

In Europa telt Lhoist in 1996 ongeveer 5 miljard frank (124 miljoen euro) neer voor de overname van de Deense kalkproducent Faxe Kalk. De voorbije jaren ging de aandacht vooral naar Oost-Europa met overnames in Tsjechië en Duitsland. In 2011 komt de zestigjarige Léon-Albert baron Lhoist om door een hartaanval tijdens een jachtpartij in Roemenië. Hij is op dat moment ondervoorzitter van de groep. Veel commentaar geeft de familie niet op dit onverwachte overlijden. Nog in dat jaar wordt Anne Marianne Fentener van Vlissingen de nieuwe bestuurder van Lhoist. Over haar is bijna niets bekend. Ze is een telg uit de gelijknamige gefortuneerde Nederlandse familie die ooit grootaandeelhouder was van distributeur Makro. Haar familie staat al jaren in de toptien van de rijkste Nederlanders.

De voorbije 10 jaar keerde de familie zich om en bij 1,3 miljard euro aan dividend uit. Ondanks hun multi national karakter kwam de familie vooral in het nieuws met een lokaal conflict. In het zuiden van het land, meebepaald in Rochefort, woedt immers een strijd om de waterbron Tridaine. De broeders trappisten van de abdij van Rochefort hebben de bron nodig om hun trappist te brouwen. Voor de familie Lhoist-Berghmans zit dat water dan weer in de weg om hun kalkgroeve verder te ontginnen. De paters strijden op verschillende fronten: politiek en voor de rechtbank. De familie Lhoist heeft een pr-offensief ingezet waarbij ze zich opwerpt als beschermer van zowel de abdij als de stad Rochefort.