In zijn eigen West-Vlaams getint taalgebruik heeft projectontwikkelaar en bouwondernemer Paul Gheysens gezegd wat hij denkt van het feit dat de voetbalcompetitie zonder meer zal worden stilgelegd zonder verdere matchen. Wanneer dat gebeurt, verliest zijn ploeg Antwerp de kans zich alsnog te plaatsen voor Europees voetbal en meteen voor potentieel 6 miljoen euro extra aan inkomsten. “Er zijn er maar drie die willen stoppen. Dat zijn de eerste drie (Club Brugge, AA Gent en Charleroi). Maar ja, hun buit is binnen, met dertig of vijfentwintig miljoen op de rekening. De rest kan creperen.” Gheysens voelt zich daarbij gesterkt door de kabeloperatoren. Die dreigen er mee een deel hun tv-rechten terug te eisen wanneer de competitie wordt stil gelegd. Ze kijken daarvoor onder meer naar de laatste schijf van 23 miljoen euro die ze uitbetaalden net voor de coronacrisis losbrak.
Maandag beslist de Pro League of de competitie alsnog wordt hervat. Als het aan Paul Gheysens ligt zeker en vast. Hij verwijst naar zijn bouwbedrijf Ghelamco waar opnieuw volop wordt gewerkt. Met respect voor de veiligheidsregels. Dat kan ook voor het voetbal, zo zegt hij. “Als er een beetje gezond verstand bij iedereen is, dan gaan we spelen. Zonder publiek uiteraard, het moet medisch verantwoord zijn, maar het is perfect te organiseren om achter gesloten deuren te voetballen.” zo zegt hij in een aantal persinterviews. Volgens Gheysens is hij niet de enige binnen de Pro League met die visie. Hij wil “uiterlijk op 1 juli” voetballen. “Dat is nog twee maanden, hé. En wat maakt het nu uit: op 1 juli of op 1 september beginnen.” En wat met de bekerfinale tussen Club Brugge en zijn Antwerp? “Dat is te vergelijken met de competitie. Als je die niet zou mogen spelen… Een beetje serieus blijven. Maar we gaan gewoon spelen.” zo zegt hij in Gazet van Antwerpen.
De ondernemer voelt zich gesterkt door de kabeloperatoren. Na Telenet willen nu immers ook de rechtenhouders Proximus en Voo langs Waalse kant een compensatie als de Jupiler Pro League vroegtijdig wordt stopgezet. Ze vragen een proportionele terugbetaling van de televisierechten wanneer de competitie wordt stilgelegd. Ze kijken daarvoor onder meer naar de laatste schijf van 23 miljoen euro die ze voor de coronacrisis overmaakten. Eerder stuurde Telenet ook al een officiële brief naar de Pro League met de vraag een compensatieregeling te treffen als de competitie definitief stopgezet zou worden. Maar de meeste voetbalploegen verwijzen naar een waterdicht contract dat hen bij overmacht naar eigen zeggen in het gelijk stelt.
Wie zich kan plaatsen voor de Europa League kan al snel mikken op 6 miljoen euro extra inkomsten. De startpremie bedraagt 2,92 miljoen. Het bedrag loopt verder op door de tv-gelden. Daarnaast verdienen de clubs ook nog aan de inkomsten. Elke overwinning in de groepsfase is goed voor 570.000 euro, terwijl de UEFA 190.000 euro overmaakt voor een gelijkspel. Groepswinst is goed voor 1 miljoen euro, plek twee voor een half miljoen. De strijd voor een Europees ticket gaat in de eerste plaats tussen Antwerp en Charleroi. Die laatste is derde in de huidige stand, Antwerp is vierde maar speelt wel de finale van de beker tegen Club Brugge, de eerste in de stand.