“Ik weet niet of iedereen in ons voetbal – ook júllie, de media – goed beseft wat er staat aan te komen. Het Europese voetbal is op weg naar een grondige revolutie. Er kómt vroeg of laat een Europese topcompetitie in het weekend – we krijgen binnenkort Bayern München-Real Madrid op zondagmiddag om 13u of zo. Ik zeg je, de drang van de machtigste clubs om een soort NBA-competitie op te zetten, is reëel. Mijn rol is om met Club Brugge klaar te zijn voor een hertekend voetballandschap.” Dat zegt Bart Verhaeghe, eigenaar en voorzitter van Club Brugge en meteen ook van de projectontwikkelaar Uplace.
Verhaeghe koos Het Laatste Nieuws om zijn eerste grote interview te geven nadat hij bekend maakte dat er (misschien) een nieuw stadion komt in Brugge naast het bestaande Jan Breydelstadion. Maar Verhaeghe staat vooral stil bij zijn persoonlijke dada, een Belgisch-Nederlandse competitie om straks mee te kunnen doen met de grote jongens. Niet voor niets vergelijkt hij Club Brugge met Ajax. “Wat dat betreft is een BeNe-Liga op het niveau van België en Nederland net hetzelfde doen als het initiatief van de grote clubs in Europa – de sterkste krachten bundelen. Alleen zó zorgen we ervoor dat onze competitie leefbaar blijft na 2024.” aldus Verhaeghe. “Als Infantino (voorzitter van de wereldvoetbalbond FIFA, red.) aanstuurt op een Wereldbeker voor clubs, met de beste ploegen uit Europa, Zuid-Amerika, Azië en Afrika… Moet er een tekening bij? En natuurlijk is niets zwart-wit. Er zouden grote middelen doorstromen vanuit de BeNe-Liga naar de Belgische en Nederlandse competitie, zodat de basis véél gezonder wordt dan nu het geval is.”
Verhaeghe krijgt van zijn critici het verwijt naar het hoofd geslingerd dat hij met zijn BeNe plannen naast zijn schoenen loopt. “Er wordt gereageerd op de BeNe-Liga vanuit vijandigheid. Wij arrogant?” reageert hij, “Sorry, maar Club Brugge zal niet blijven stilstaan. Zoals een Chinees zijn designerschoenen in Italië koopt, moeten wij ervoor zorgen dat óns Belgische kwaliteitsproduct ‘voetbal’ even aantrekkelijk blijft voor geïnteresseerden. Als de Europese topclubs de handen in elkaar slaan, wil ík in België niet gemarginaliseerd worden. Een BeNe-Liga kan een prima antwoord zijn. Wie dat niet inziet… In plaats van schrik te hebben en enkel de negatieve gevolgen te zien, zou elke club zich de vraag moeten stellen: ‘Welke rol wil ik spelen in het voetbal van de toekomst?’”