UPDATE – NIEUW – Bart Verhaeghe brengt 47 miljoen euro winst naar boven (en keert 20 miljoen euro kapitaal uit)

De projectontwikkelaar Bart Verhaeghe, bij het grote publiek bekend van het project Uplace en als eigenaar van Club Brugge, heeft een bijzonder cashrijk 2018 achter de rug. Zijn centrale holding Lakesprings boekt een netto winst van 48 miljoen euro. Die winst vloeit in hoofdzaak voort uit 47 miljoen dividenden die de holding ontvangt van haar dochtermaatschappijen. Meteen keert Verhaeghe ook 20 miljoen kapitaal van Lakesprings uit aan de aandeelhouders van de holding. Dat zijn in de eerste plaats hem zelf, goed voor 65 % van Lakesprings, de vroegere Mechelse aannemer Luc Verelst, (27%) en Uplace-CEO Jan Van Lancker (8 %). (CORRECTIE: Zie onderaan artikel)



Bart Verhaeghe haalt de dividenden in de eerste plaats op bij de vennootschap Redwoods Capital. Die werd in 2008 opgericht onder de naam Noorhof Fund en kreeg meteen een vermogen mee van 106 miljoen euro. De laatst neergelegde balans van Redwoods is die van 2017 en leert dat de vennootschap op dat moment 21,8 miljoen euro dividend uitkeerde. Redwoods controleert geen dochters en bevat hoofdzakelijk cash. Het zou dan ook het spaarpotje van de groep kunnen worden genoemd. Het bewijst ook nog eens dat de publieke perceptie van Bart Verhaeghe als ‘verliezer’ van Uplace naast de kwestie is. Het bedrijf van de projectontwikkelaar Verhaeghe floreert goed tot zeer goed.

CORRECTIE

Een woordvoerder van Bart Verhaeghe laat weten dat de aandeelhoudersverhouding 65 % Bart Verhaeghe, 27 % voor Luc Verelst en 8 %voor Uplace-CEO Jan Van Lancker de aandeelhouders zijn van Uplace NV. LakeSprings is de familiale holding van de familie Verhaeghe waarvan Verelst en Van Lancker dus geen aandeelhouder zijn.