Stadion van Brugge: clash der voetbalgiganten

Er tekent zich een spannend duel af in de voetbalwereld. Niet op het voetbalveld, wel over dat voetbalveld. De Vlaamse regering keurde vandaag een nieuw ruimtelijk plan goed voor de wijde regio Brugge. Dat maakt meteen de weg vrij voor de bouw van het nieuwe stadion van Club Brugge van Uplace eigenaar Bart Verhaeghe. Die laatste is ook ondervoorzitter van de Belgische Voetbalbond. In die functie torpedeerde hij mee de plannen van Ghelamco-eigenaar Paul Gheysens om een nieuw stadion te bouwen op de Heyzelvlakte. En wat blijkt nu? Gheysens bezit 5 hectare grond binnen het project dat Verhaeghe nodig heeft voor zijn nieuw stadion. Hoe moet dat aflopen?



Bart Verhaeghe wil in Brugge een stadion uitbouwen van 80 tot 100 miljoen euro met 40.000 zitjes, een parking en een fanshop langs de Blankenbergse Steenweg in het noorden van Brugge. Het voetbalcomplex komt in een zone van 146 hectare. Naast het stadion komen er onder meer bedrijventerreinen, een woonzone en ruimte voor recreatie en natuur.

Club Brugge hoopt bij een normaal verloop van de procedures zijn eerste match in het nieuwe stadion in 2022 te kunnen spelen. Maar volgens de Tijd is Paul Gheysens eigenaar van 5 hectare grond op de locatie waar het stadion moet komen. Naast Gheysens heeft ook de industrieel Joris Ide claims op tientallen hectare landbouwgrond. Ide kocht er de voorbije jaren nog grond bij. De kans is groot dat beide financiers zich niet zomaar zullen neerleggen bij de plannen van Verhaeghe. De Vlaamse regering dringt er wel op aan dat de betrokken Rijkste Belgen een minnelijke schikking bereiken. Zo niet kan de regering zelf overgaan tot een onteigening. De Tijd citeert daarover cijfers. Ontwikkelde bouwgrond kan tot 250 euro per vierkante meter opleveren, industriegrond naar schatting de helft. Bij een gedwongen onteigening wordt de prijs geschat op 5 euro per vierkante meter.