Familie Verhaeghe [57]

Bart Verhaeghe

Vermogen € 416 404 000
Gekend als Uplace
Activiteit Vastgoed en projectontwikkeling
Inplanting Strombeek-Bever
Huidige positie 57


‘Ik ben geen manager die werkt met het geld van anderen. Ik wil zelf ondernemen. Toen ik 27 werd, heb ik beslist om zelf iets te realiseren, om iets achter te laten waarop ik trots kan zijn’, vertelt Bart Verhaeghe over zijn ambities. Hij kocht zich in in het bouwbedrijf van Luc Verelst, bracht zijn vastgoedbevak Siref naar de beurs en startte Eurinpro, dat gespecialiseerd was in logistiek vastgoed. Hij verkocht het enkele jaren later aan de Australische gigant Goodman voor ongeveer 400 miljoen euro. ‘Ik zat een jaar in de raad van bestuur van deze wereldspeler en er was een plan om mij er CEO te maken. Ik zou samen met mijn gezin verhuizen naar Sydney. Maar die baan was niet mijn roeping. Ik wilde opnieuw voor eigen rekening werken en richtte Uplace op’, zegt de manager.

Uplace komt geregeld in het nieuws als promotor van grote vastgoedprojecten. Het winkelcentrum Uplace in Machelen is wellicht het meest omstreden project van de groep. Uplace moet het grootste winkelcentrum worden van de Benelux. Toch sleept het project al jaren aan. Verhaeghe slaagt er niet in de nodige vergunningen bij elkaar te krijgen. Dat heeft zijn wantrouwen in de Belgische staat blijkbaar gevoed. De topholding van de groep werd ondergebracht in Luxemburg. Uplace zelf ziet geen enkel verband tussen deze twee feiten. De groep is al actief in Luxemburg sinds de tijd van Eurinpro, zegt Uplace zelf. Het gaat dus om de gewone marktpraktijk met een moedervennootschap in Luxemburg en operationele vennootschappen met projectontwikkelingsactiviteiten overal in Europa. In oktober 2015 bracht Verhaeghe al zijn holdings terug over naar België.

Verhaeghe zoekt de media niet echt op. Eind 2011 was dat echter onmogelijk. Verhaeghe kocht toen met zijn bedrijf voetbalclub Club Brugge over. Meteen was hij een beetje een BV geworden. Verhaeghe is zeer sportief en loopt elke week 50 kilometer. Uplace is ook financier van het grootste triatlonteam van België, met onder meer Rutger Beke, Bert Jammaer en Tine Deckers. Zijn twee dochters Julie en Lisa zijn Belgisch kampioen zwemmen en zijn zoon Lucas speelt voetbal bij KV Mechelen. Bart Verhaeghe speelde zelf voetbal op een redelijk niveau. Als zeventienjarige debuteerde hij bij de toenmalige derdeklasser Hoger Op Merchtem, als een vinnige linksvoor. Hij eindigde zijn voetbalcarrière in de provinciale afdelingen bij de Zwarte Duivels Oud-Heverlee als linksachter. Want de studies gingen voor. ‘Ik speel nu nog elke woensdag een partijtje voetbal, thuis op een veldje bij onze boerderij, vijf tegen vijf. Ik kan het niet laten.’