Familie Dumoulin [396]

Vermogen € 54 756 000
Gekend als Private label producent
Activiteit Producent van droge honden- en kattenbrokken
Inplanting Gent
Huidige positie 396


In 1937 ging Michel Dumoulin van start met de productie van mengvoeders voor dieren. In 1993 lanceert zijn kleinzoon Dominiek een nieuwe activiteit: de productie van petfood of droge honden- en kattenbrokken. Dominiek Dumoulin vaart een ambitieuze koers. In 2013 worden 2 productiesites in Frankrijk overgenomen te Wimille (Boulogne-sur-Mer) en te Sainte-Colombe (Provins). Later dat jaar volgde nog een overname in het Nederlandse Yzeure. In 2015 en 2017 worden opnieuw telkens een Frans bedrijf opgeslorpt. In 2018 opent een nieuwe fabriek in Polen de deuren. Nog in 2018 wordt de Spaanse concurrent Bynsa Group overgenomen, goed voor 100 miljoen euro extra omzet. De groepsomzet van United Petfood stijgt daarmee door tot 270 miljoen euro.

United Petfood wordt geleid door Dominiek Dumoulin en zijn neef Dries Eeckhout. In 2016 stapte de durfkapitalist Waterland in het kapitaal van het bedrijf en verwierf 50 % van de aandelen. Daarna volgden de overnames elkaar snel op. Van een Belgisch bedrijf, met beperkte aanwezigheid in Frankrijk, groeide het uit tot een internationale speler, met 20 vestigingen in heel Europa en export naar meer dan 100 landen. Met de groeistrategie van United Petfood werd ook gediversifieerd. Naast droge voeding kwamen via gerichte overnames ook natte voeding, koekjes en snacks in het gamma.

In 2021 verdwenen de Waterland bestuurders uit de overkoepelende UP Holding en kwam de controle over het bedrijf terecht bij de commanditaire vennootschap Argos. Daarin zou Waterland een meerderheid controleren. In een gesprek met de krant de Tijd zei Dumoulin vorig jaar dat beslissingen evenwaardig worden genomen. ‘Als het niet goed voelt, doen we het niet. We delen 100 procent dezelfde visie: focus, degelijkheid, professionalisme. Eerst je eigen huis op orde hebben voor je eraan kan denken het huis van de buurman over te nemen.’

Op het moment van de instap van Waterland hadden Dumoulin en Eeckhout op eigen houtje zes overnames gedaan, en ze zagen ruimte voor nog veel meer. ‘De ervaring van Waterland heeft onze groei een boost gegeven’, zegt Dumoulin. ‘Het grote voordeel is dat we een extra partner hebben om mee te sparren en van gedachten te wisselen, een partner met veel kennis van zaken die zijn huiswerk zeer goed maakt. Sommige overnames, waar we nu erg blij om zijn, zouden we niet gedaan hebben zonder hen.’ United Petfood heeft nu fabrieken in België, Hongarije, Italië, Roemenië, Spanje, Turkije, Frankrijk, Polen, het Verenigd Koninkrijk, Nederland en Denemarken. Wanneer Waterland in 2016 aan boord kwam, bedroeg de omzet 120 miljoen euro en boekte United Petfood een brutobedrijfswinst van 21 miljoen euro. In 2024 stond het bedrijf voor een omzet van 1,2 miljard euro.