Door interne schuldherschikkingen heeft de West-Vlaamse ondernemer Christian Dumolin 311 miljoen euro middelen naar boven gebracht in zijn centrale Koramic Holding. Hij zal dat geld ook nodig hebben. Met name de divisie Koramic Industries heeft af te rekenen met aanzienlijke verliezen, hoofdzakelijk in haar dochterbedrijven die actief zijn als call centra. Als sub-holding boekte Koramic Industries vorig jaar een verlies van 7,5 miljoen euro. Het overgedragen verlies van de holding stijgt daardoor tot 29 miljoen euro. En de uitdagingen zijn er daarbij niet kleiner op geworden. De callcentra van Koramic werden door de Vlaamse regering aangeduid als partner in de contact tracing voor corona en precies dat systeem staat dezer dagen bloot aan zware kritiek.
Dumolin liet eerder al verstaan dat hij de activiteit van de call centra misschien moest achter zich laten. Hij deed die uitspraak nadat Proximus besloot weg te trekken als klant bij de groep. De call center dochter Koramic 2 Engage kon vorig jaar enkel overleven doordat de moederholding 6 miljoen schulden kwijt schold. Een andere operationele dochter, Koramic Visual Communication, kreeg dan weer een kapitaalverhoging van 18 miljoen euro, wat net evenveel was als het overgedragen verlies van het bedrijf. Het bedrijf is onder meer actief als communicatiespecialist en bedrukken van grote oppervlakten.
Vorig jaar konden we melden dat Koramic-dochter Trustcapital al 100 miljoen euro naar boven had gebracht. In een reactie liet Christian Dumolin toen weten dat het gaat om een interne herschikking van financiële middelen: “We werken minder met rekening courant en gaan onze middelen intern beter stroomlijnen.”
Operationeel omvat Koramic Investment Group vier afdelingen. Koramic Industries is een investeringsmaatschappij die vanuit een langetermijnperspectief participaties neemt in niet-beursgenoteerde vennootschappen. Dit bedrijf heeft momenteel participaties in meer dan twintig vennootschappen. Koramic Real state is de immobiliëntak van de groep. Trustcapital is als investeringsmaatschappij dan weer gespecialiseerd in “private equity”, namelijk het nemen van minderheidsparticipaties via het ter beschikking stellen van risicodragend kapitaal in snelgroeiende kleine of middelgrote ondernemingen. Koramic Finance Company tenslotte is een investeringsmaatschappij die een aandelenportefeuille uitbouwt in beursgenoteerde vennootschappen.