Familie Piron [65]

Louis-Marie Piron

Vermogen € 497 191 000
Gekend als Thomas & Piron
Activiteit Bouwgroep
Inplanting Paliseul
Tendens Stijgend
Huidige positie 65


Louis-Marie Piron is een atypische ondernemer. In 1974 renoveerde de toen achttienjarige boerenzoon samen met metser Charles Thomas het huis van zijn grootvader. Twee jaar later rijdt er een oude Ford-vrachtwagen rond met daarop de bedrijfsnaam Thomas & Piron sprl. ‘Ik had niets anders te doen’, zegt Piron in een van zijn schaarse interviews. Thomas is ondertussen uitgekocht. ‘Toen ontstond het idee om een vennootschap te creëren. Vanuit het niets, want ik had geen diploma. We namen er een arbeider bij en nog een. En voor ik het besefte, telde de groep 1400 werknemers.’ In 1981 kwam zijn broer Bernard Piron, een ingenieur, bij het bedrijf werken. Lang werkte Thomas & Piron enkel in onderaanneming. Maar dat leek hem na verloop van tijd te weinig winstgevend. Het bedrijf startte in 1988 met de bouw van sleutel-op-de-deur woningen. Later volgden appartementsblokken. Piron: ‘We groeiden als een kool, elk jaar zo’n 15 procent. Onze concurrenten leken te slapen.’

Thomas & Piron, diep verscholen in het Luxemburgse platteland, is onbekend in Vlaanderen. Het is in België enkel aanwezig waar Piron de taal spreekt: Wallonië, Brussel, en in de rand. “Nooit ondervond ik er enig nadeel als Franstalige”, lacht hij. “Daarom heb ik ook een buitenverblijf in Knokke, dat in feite toch ook tweetalig is, zelfs de burgemeester.” Piron heeft ook een voorliefde voor sterrenrestaurants. Wanneer topchef Michel Libotte zijn tweesterrenrestaurant Gastronome in Paliseul in de provincie Luxemburg om gezondheidsredenen verkocht, bleek de nieuwe eigenaar het vastgoedbedrijf Efimo van aannemer Louis-Marie Piron te zijn. Daarnaast is Piron ook eigenaar van een sterrenrestaurant, La Table de Maxime, eveneens in Paliseul.

In 2018 werd bekend dat Thomas & Piron de nieuwe Waalse hoofdzetel van de staatsbank Belfius in Namen gaat bouwen. Het gebouw, goed voor een investering van 10 miljoen euro, moet het sluitstuk worden van de herontwikkeling van de stationswijk van de Waalse hoofdstad. Eerder werd al bekend dat ook Filiep Balcaen in dat project stapt. De regionale Belfius hoofdzetel zal 400 werknemers huisvesten en moet tegen 2021 operationeel zijn.

Thomas & Piron, diep verscholen in het Luxemburgse platteland, is onbekend in Vlaanderen. Het is in België enkel aanwezig waar Piron de taal spreekt: Wallonië, Brussel, en in de rand. ‘Nooit ondervond ik er enig nadeel als Franstalige’, lacht hij. ‘Daarom heb ik ook een buitenverblijf in Knokke, dat in feite toch ook tweetalig is, zelfs de burgemeester.’ Piron heeft ook een voorliefde voor sterrenrestaurants. Wanneer topchef Michel Libotte zijn tweesterrenrestaurant Gastronome in Paliseul in de provincie Luxemburg om gezondheidsredenen verkocht, bleek de nieuwe eigenaar het vastgoedbedrijf Efimo van aannemer Louis-Marie Piron te zijn. Daarnaast is Piron ook eigenaar van een sterrenrestaurant, La Table de Maxime, eveneens in Paliseul.