VOETBALGELD – Paul Gheysens is de hond in het kegelspel van de miljoenen tv-rechten

Paul Gheysens

Bart Verhaeghe en Marc Coucke, naast hun beroepsbezigheden respectievelijk eigenaar en voorzitter van Club Brugge en Anderlecht, mochten al ervaren hoe listig Paul Gheysens zich kan opstellen. Gheysens gaf de naam van zijn bedrijf Ghelamco aan de Gentse voetbalarena en hij is eigenaar van FC Antwerp. En het zijn nu wel net Gent en Antwerpen die dwars zijn gaan liggen bij de verdeling van de tv-rechten op het beroepsvoetbal. Maar het is vooral Antwerpen en Ghyesens die moeilijk doen. De havenploeg speelt in de top van het klassement maar wordt bij de verdeling van de rechten ingedeeld bij de kleinere ploegen. Dat scheelt een slok op een borrel, lees: enkele miljoenen euro’s.

De 24 Belgische profclubs onderhandelen al ruim twee weken over een nieuwe vijfjarige tv-deal. Nadat Proximus en Telenet afhaakten, kwam de bal in het kamp te liggen van de sportzender Eleven Sports. Die zou vanaf volgend seizoen 95 miljoen euro betalen. Dat bedrag zou over vijf jaar gradueel oplopen tot 103 miljoen tegen het seizoen 2024-2025. Daarmee is de te verdelen pot geld per jaar 20,5 miljoen euro groter dan dit seizoen, zijnde 82,5 miljoen. Vraag is dan ook wie gaat lopen met die extra centen.Binnen 1A kreeg Club Brugge vorig seizoen het meest, 8 miljoen euro. Eupen met 2,3 miljoen het minst. Volgens de prognoses van de Pro League ziet Club zijn tv-inkomsten oplopen tot bijna 13 miljoen in 2024-2025, 5 miljoen meer dan nu. Ploegen zoals Lommel en Virton uit 1B moeten het stellen met enkele honderdduizenden euro’s. De zogenaamde G5, de vijf grootste, zijnde Club Brugge, AA Gent, Standard, Anderlecht en Racing Genk, eisen 80 procent van die extra fondsen op. Antwerpen zou daarbij voor vijf jaar uit de boot vallen. De ploeg van Gheysens krijgt in het huidige plan 5 miljoen euro, bijna twee derde minder dan Club Brugge. Ook de andere G5 ploegen zouden boven Antwerpen uit stijgen bedragen tussen 8,6 miljoen voor Genk en 11 miljoen voor Gent.

Het is niet duidelijk hoe het nu verder moet. Antwerpen en Gent dreigen er mee hun rechten individueel te verkopen. Dat zet meteen het hele akkoord met Eleven Sports op de helling. Intern hoopt de voetbalbond de twee armlastige ploegen alsnog over de streep te kunnen trekken.