VOETBALGELD – KV Oostende rekent af met Marc Coucke (figuurlijk, niet letterlijk)

Het gebeurt niet zo vaak dat in een jaarrekening van een bedrijf persoonlijke rekeningen worden vereffend. Maar dat is wat de voorzitter van KV Oostende, Frank Dierckens, doet in zijn jaarrekening met Marc Coucke. Oostende is virtueel failliet en dat is de schuld van “de vorige voorzitter”. De jongste balans van KV Oostende, per 30 juni 2019, toont een bedrijfsverlies van 9 miljoen euro. Het eigen vermogen is negatief voor 0,5 miljoen euro met een overgedragen verlies van 23 miljoen euro. Dat verlies is niet structureel, maar wel het gevolg van de erfenis van “de vorige voorzitter”, zo staat in het jaarverslag. Er wordt dan verwezen naar het feit dat de loonmassa veel te hoog is en dat een aantal sponsors naar Anderlecht zijn vertrokken. “Per 30/06/2019 is de voorzitter nog geen 6 maanden aan de slag en heeft de voorzitter dus nog maar amper alle facetten van het huishouden kunnen onderzoeken, in kaart brengen en stap per stap bijsturen.” Kortom, Marc Coucke heeft een puinhoop achter gelaten.



Het verlies van 9 miljoen euro is geen structureel verlies, “maar het is een verlies dat voor 70 % wordt veroorzaakt door een erfenis uit een welgekend verleden”. Hij wordt nooit met naam genoemd, maar alle modder gaat richting Marc Coucke in de jaarrekening van KV Oostende. Daarbij worden geen betichtingen geschuwd. “Eveneens stelt de raad van bestuur vast dat er ruim 2,5 miljoen euro aan makelaarsvergoeding werd ten laste genomen, zonder dat de inkomsten voor deze transfers in de onderneming zijn gekomen.” Daar bestaan nog een aantal andere omschrijvingen voor. En het gaat verder. “Daarbovenop betaalt de onderneming 1,2 miljoen euro voor het gebruik van het stadion en eveneens in het kader van en ter compensatie van het nabije verleden.”

Wij waren destijds de eerste om te zeggen dat de “verkoop” van KV Oostende door Marc Coucke aan Peter Callant geen mooi dossier was. Coucke moest die verkoop eind 2017 forceren omdat hij op het punt stond meerderheidsaandeelhouder te worden van Anderlecht. Maar heel die saga werd breed uitgesmeerd in de pers. Dat zou toch voor elke opvolger van Callant een rood knipperlicht moeten zijn geweest vooraleer in het dossier te stappen. Dierckens lijkt wel de meest naïeve West-Vlaamse ondernemer te zijn die zo maar een voetbalploeg over koopt. Maar zo naïef is Dierckens nu ook weer niet. Hij wil KV Oostende niet verkopen, of gewoon afstaan, op basis van deze slechte cijfers. Hij wil een investeerder aantrekken en zelf een kwart van de aandelen behouden om op die manier alsnog te kunnen meegenieten van de heropstanding van de ploeg. Enkele dagen terug stelde Dierckens dat de Amerikaanse investeerder Paul Conway deze rol zou vervullen. Maar daarna werd het weer stil rond dat verhaal.