UPDATE – Peter Callant, de brave soldaat Swejk van Marc Coucke

De verzekeringsmakelaar Peter Callant uit Knokke-Heist moet pas binnen vijf jaar geld op tafel leggen voor de aankoop van KV Oostende. Neen, eigenlijk voor de verkoop van Oostende. Want wat de meeste waarnemers al aanvoelden met hun ellebogen, wordt nu bevestigd door de kranten van Mediahuis: Peter Callant kan het overnamebedrag voor Oostende niet betalen aan Marc Coucke. De financiële specialisten van Alychlo, de holding van Marc Coucke, hebben daar iets op gevonden. De schuld die de voetbalploeg heeft aan Coucke wordt omgezet in bankschulden. Coucke verkoopt zijn schulden dus aan de bank. Daarnaast heeft Callant vijf jaar de tijd om het gevraagde overnamebedrag van 15 miljoen euro op te hoesten. Callant mag de club daarbij ook verkopen. De vraag is of de licentiecommissie van de voetbalbond deze “brave soldaat Swejk” constructie zal aanvaarden.Nog voor de persconferentie waarin Coucke zijn vriend Callant voorstelde was afgelopen, werd duidelijk dat er iets niet in de haak was. De verzekeringsmakelaar woog veel te licht voort een operatie van 30 miljoen euro. Nu blijkt dat daar een andere constructie achter schuil gaat, een constructie in drie delen.

  • Coucke stak om en bij 30 miljoen euro in Oostende. Na inning van alle transferbedragen, die bij Coucke terecht komen, blijft daar nog om en bij 15 miljoen van over te betalen aan Coucke. Die resterende 15 miljoen wordt omgezet in een banklening. De bank betaald Coucke terug en Oostende betaalt de bank terug.
  • Daarnaast vraagt Coucke nog eens 15 miljoen als overnamebedrag. Callant krijgt vijf jaar tijd om die te vinden. Meest voor de hand liggend is dat hij de club verkoopt voor 15 miljoen en dat bedrag doorschuift naar Coucke. Hij heeft daarvoor 5 jaar de tijd.
  • Coucke blijft eigenaar van de nieuwe tribune en het vastgoed waarin hij 20 miljoen investeerde.

Met dit plan op zak moet Coucke de licentiecommissie er van overtuigen dat hij als eigenaar van Anderlecht geen invloed meer heeft bij Oostende. De vraag is of de licentiecommissie die soldaat Swejk constructie zal aanvaarden. De brave soldaat Swejk, Tsjechische wereldliteratuur, voerde de bevelen van zijn oversten zo letterlijk uit dat hij op termijn het gezag van die oversten op satirische wijze ondermijnde.

UPDATE

Marc Coucke heeft gereageerd met een tweet:

Ongelooflijk: nu 2 Belgische ondernemers elk n Belg club kopen, zijn beide clubs plots bijna failliet/waardeloos/toekomstloos. Waarheid;2 mooie clubs, elk apart met prima toekomst!! En nogmaals: dat zal geschieden zonder enige wederzijdse invloed en met respect voor alle wetten.