VOETBALGELD – KV Oostende: Bart Tommelein zet druk op Marc Coucke

Marc Coucke in betere tijden bij KV Oostende.

De kustploeg KV Oostende is op zoek naar 2 miljoen euro vers kapitaal. Dat is nodig om volgend jaar opnieuw een licentie te halen voor eerste klasse voetbal. Eigenaar Frank Dierckens lijkt financieel te zijn uitgespeeld. Hij klopte aan bij de Oostendse Open VLD burgemeester Bart Tommelein voor hulp. En die legt de financiële druk meteen bij Marc Coucke. Wanneer die in 2017 Oostende inruilde voor Anderlecht deed hij dat pas nadat hij de jaarlijkse huurprijs voor de nieuwe tribune van Oostende had opgetrokken van 0,8 tot 1,2 miljoen euro. Want Coucke liet de voetbalploeg wel over maar behield de eigendom over het vastgoed. Volgens Tommelein is precies dat een zwaard van Damocles boven de ploeg. En meteen zet hij extra druk op Coucke. Wanneer Oostende zijn licentie verliest, wordt het stadion automatisch eigendom van de stad Oostende. En blijft Marc Coucke achter met 13 miljoen euro bankschulden.

In 2016, als toenmalig eigenaar van KV Oostende, doopte Coucke het stadion van de kustploeg om tot de Versluys Arena en liet hij een nieuwe tribune bouwen, een investering van 15 miljoen euro die werd betaald met bankkredieten. Voor die kredieten staat Couckes investeringsmaatschappij Alychlo nog steeds borg. Coucke is immers nog steeds eigenaar van de vastgoedvennootschap Oostende Stadion. Begin dit jaar werd Frank Dierckens eigenaar van Oostende. Die pompte 3 miljoen euro vers geld in de ploeg maar dat bleek niet voldoende. Voor Dierckens is de financiële kous echter af. In zijn zoektocht naar vers geld kwam hij in eerste instantie terecht bij het stadsbestuur van Oostende en haar burgemeester Bart Tommelein. Die investeerde recent nog via een lening in een nieuw oefencomplex voor de ploeg.



Het stadsbestuur wil nu tijdig ingrijpen en vraagt Marc Coucke daarom in een brief om constructief mee te werken aan een oplossing. En Tommelein zet meteen een stok achter de deur. Coucke is wel eigenaar van de tribune maar hij heeft de gronden van het stadion in erfpacht van de stad. Wanneer Oostende niet langer voetbalt in het stadion, bijvoorbeeld omdat het wegens geldgebrek geen nieuwe licentie krijgt, vervalt de erfpachtovereenkomst en wordt het stadion meteen eigendom van de stad. “En dat is voor niemand een oplossing.” aldus Tommelein.

Daarmee heeft Tommelein de situatie goed geschetst. Coucke financierde de nieuwe tribune met bankkredieten die hij moet blijven afbetalen, nu nog goed voor 13 miljoen euro banksschulden. Dus hij moet er wel mee voor zorgen dat zijn huurconctract met de ploeg nog minstens 10 jaar overeind blijft. Wellicht is er een compromis in de maak waarbij Coucke enige flexibiliteit aan de dag legt en misschien uitstel van betaling aan Oostende geeft. Duidelijk is wel dat Coucke nog lang niet uit zijn voetbalzorgen is, sportief niet met Anderlecht, maar financieel ook niet met Oostende.