VOETBALGELD – Vandenhaute, Lefevere en Van Eetvelt trekken bij Anderlecht de sprint aan voor… Vincent Kompany

Karel Van Eetvelt en Wouter Vandenhaute, aangekondigd op de Facebook pagina van Anderlecht.

De voorbije dagen liep op onze redactie een opmerkelijk bericht binnen, uit goede bron: er is een contract tussen Marc Coucke en Vincent Kompany waarbij die laatste de Brusselse voetbalploeg overneemt. De financiële voorwaarden liggen vast, de timing waarop die voorwaarden worden gehaald nog niet. Amper enkele uren later komt het meest merkwaardige bericht uit de Belgische voetbalgeschiedenis. Karel Van Eetvelt wordt de nieuwe CEO van Anderlecht, Wouter Vandenhaute wordt de nieuwe externe sportief adviseur en Patrick Lefevere wordt onafhankelijk bestuurder. Deze drie opmerkelijke nieuwkomers bij Anderlecht hebben één gemeenschappelijk kenmerk: ze zijn alle drie … wielerfanaten. En ja, ook de Brusselse burgemeester Philippe Close wordt bestuurder. Dat is niet echt “à la Coucke”, eerder in tegendeel. De vier vormen een treintje om in de sprint Vincent Kompany over de streep te loodsen. Van Eetvelt heeft daarbij de speciale opdracht de schulden weg te werken die Coucke maakte. 

Met deze beslissingen willen we de operationele werking en de strategische positie van de club versterken om Anderlecht opnieuw slagvaardiger en daadkrachtiger te maken”, zo zegt meerderheidsaandeelhouder en voorzitter Marc Coucke. Michael Verschueren blijft sportief directeur en verantwoordelijk voor de transfers, maar verdwijnt uit de raad van bestuur. Ook Jo Van Biesbroeck verdwijnt uit het management. Hij wordt vervangen door Karel Van Eetvelt, ex-zelfstandigenorganisatie Unizo en ex-bankenvereniging Febelfin. Van Biesbroeck is de vertrouwensfiguur bij Anderlecht van Alexandre Van Damme, Rijkste Belg en kleine aandeelhouder van de ploeg. Enkele dagen terug zei Van Biesbroeck nog dat hij hoopte nog enkele jaren bij Anderlecht te blijven. Marc Coucke haalde de toenmalige Unizo-topman in 2010 voor enkele jaren binnen als bestuurder bij zijn farmaceutisch bedrijf Omega Pharma. Bovendien zetelt Van Eetvelt sinds 2013 in de raad van bestuur van vastgoedbedrijf Matexi, waar Jo Van Biesbroeck in 2017 werd aangesteld als voorzitter.Ook Wouter Vandenhaute is een verrassende naam. Twee jaar terug schreef die een sportief plan uit voor Anderlecht in opdracht van Paul Gheysens, niet bepaald een vriend van Marc Coucke en zijn immobiliënpartner Bart Versluys. Ghelamco-eigenaar Paul Gheysens was kandidaat overnemer van Anderlecht maar moest het onderspit delven tegen Coucke. ’s Anderendaags liep Vandenhaute in beeld bij het satirische programma “De ideale wereld” met in zijn handen een bord met daarop “Coucke is kaka”. (Lees verder onder de foto)

Nu is Vandenhaute misschien nog het meest eerlijk over de toekomst van Kompany. “Ik ben aangenaam verrast over de open, constructieve gesprekken die ik met de voorzitter kon voeren”, zegt Wouter Vandenhaute. “Op basis daarvan heb ik besloten om als extern adviseur de nieuwe CEO en de Raad van Bestuur, die alle strategische beslissingen neemt, bij te staan. Met mijn expertise op diverse terreinen wil ik graag meehelpen om van Anderlecht opnieuw een club te maken waar winnen in de cultuur zit. Ik heb twee jaar geleden een nota geschreven over hoe Anderlecht moest evolueren en dat is precies zoals ook Kompany dat voor ogen heeft, enkel wat realistischer misschien. En voorts vind ik dat Anderlecht fier mag zijn met Kompany aan boord. Hij is charismatisch, geëngageerd voor de club en hij heeft goeie ideeën.”