100 miljoen euro verse middelen voor Omega Pharma

De Amerikaanse farmareus Perrigo heeft het kapitaal van zijn Belgische dochter Omega Pharma opgetrokken met 100 miljoen euro. Zoals bekend vecht Perrigo een juridisch gevecht uit met Marc Coucke, de vorige eigenaar van Omega Pharma. Coucke en zijn toenmalige mede aandeelhouder het fonds Waterland verkochten het bedrijf in november 2014 aan Perrigo. De Amerikanen zeggen dat ze daarbij bedrogen zijn. Ze formuleerden een claim tegen Coucke. De kapitaalverhoging zal ongetwijfeld een element zijn in het dossier dat Perrigo opbouwt tegen Coucke en Waterland. Eerder al maakte Perrigo bekend het personeelsbestand bij Omega Pharma te saneren. Bij het bedrijf was niet onmiddellijk enige commentaar te verkrijgen.Volgens Perrigo hebben Coucke en co de omzetcijfers van Omega Pharma opgeblazen. Dat gebeurde door producten die in consignatie waren gegeven mee te rekenen in de omzet. Coucke zelf ontkent de aantijging. De zaak is nu in handen van een arbitragecommissie. In het slechtste geval kan de claim 248 miljoen euro kosten aan Coucke. Die zegt zelf dat het te vroeg is om nu het risico al in te schatten.

Dat laatste is te lezen in het jongste jaarverslag van Alychlo, de holding van Coucke. Die sloot zijn jongste jaar af op 31 maart 2016. De netto winst over dat boekjaar bedraagt 9,9 miljoen euro. Het jaar daarvoor was die winst nog 901 miljoen euro als gevolg van de verkoop van Omega Pharma. Alychlo bouwde in het voorbije boekjaar zijn schuld ook af met 20 miljoen euro en is nu zo goed als schuldenvrij.

Op basis van die nieuwe cijfers stijgt het vermogen van Marc Coucke licht tot 1,358 miljard euro. Coucke staat daarmee op de 13de plaats in onze ranglijst, op de voet gevolgd door media-ondernemer Christian Van Thillo.