VOETBALGELD – Vincent Kompany: de koninginnenzet van Marc Coucke

Noblesse oblige” moet Marc Coucke gedacht hebben wanneer hij besliste Rode Duivel Vincent Kompany ter versassen van Manchester City naar RSC Anderlecht. Als speler-trainer nog wel. En dat is niet zonder risico’s. Kompany is een goede ploegleider, een goede communicator, hij studeerde ook management, maar hij heeft geen ervaring als trainer. Het getuigt van het voluntarisme van Marc Coucke. Vraag is ook hoeveel Coucke heeft moeten betalen om Kompany binnen te halen. Daarover zal de komende dagen nog een en ander te doen zijn.Kompany tekende een contract van drie jaar bij Anderlecht. “Mooi charme offensief van Verschueren en Coucke, maar ook een risico want niemand weet hoe goed Kompany als trainer is. Hopelijk is het een groter succes dan Thierry Henry bij Monaco.” zo reageert een vriend die doorgaans uitblinkt in nuchterheid wanneer het over voetbal gaat. “Een speler-trainer is alleszins een speciaal iets. Ik ken weinig succesverhalen waarbij die persoon zowel goed speelde als een goede trainer was. Ik vermoed dat Kompany redelijk snel gaat stoppen met spelen.”

Kompany zelf vertelt dat hij vorig jaar op weg naar de nationale ploeg in Neerpede, het trainingsveld van Anderlecht, afstapte. “Voorzitter Marc Coucke en sportief directeur Michael Verschueren vroegen mijn mening over de moeilijke situatie waarin de club zich bevond. Ik deelde mijn ideeën met hen en luisterde naar hoe zij de toekomst zagen: ambitieus, moedig en vastberaden om opnieuw de nummer één te worden. Ik bood mijn onvoorwaardelijke hulp aan als ze die nodig hadden. Niet lang geleden kreeg ik een telefoontje. Wat onverwacht boden ze me de positie van speler-trainer aan. Michael en Frank legden me in detail uit hoe ze dat zagen. Ze hadden er goed over nagedacht. Mijnheer Coucke, de eigenaar, beloofde volledige steun: tijd, budget, kader, staf, faciliteiten… Ik was niet alleen onder de indruk, maar ook geïntrigeerd door dit teken van vertrouwen. En ik begon te denken.” 

Marc Coucke wordt in de media al maanden achtervolgd door de neerwaartse spiraal waarin Anderlecht zich lijkt te bevinden. Met de komst van Kompany kiest hij voor de vlucht vooruit. Anderlecht is de ploeg waar Kompany zijn publieke voetbalcarrière begon.