VOETBALGELD – Marc Coucke spreekt: “Ik en Anderlecht zijn gewond, maar we geven niet op. Integendeel.”

Anderlecht is voor mij géén economisch project. Ik heb zestien bedrijven die economisch gestuurd zijn, Anderlecht beschouw ik als een uitdaging om er opnieuw een instituut van te maken. Máár, ’t is wél een project met een economische realiteit. Ik heb gezorgd voor de grootste kapitaalsverhoging in de geschiedenis van het Belgische voetbal, en geen gelden met een lening, hé – een groter bewijs van mijn engagement is er niet, denk ik. Ik meen het óngelooflijk met deze club.” Miljardair Marc Coucke spreekt voor het eerste met de pers na het schandelijk vertoon van de harde supporterskern van zijn ploeg op Standard. En het is duidelijk dat Coucke geen “sitting duck” is, eerder in tegendeel.



Conform zijn eigen statuut koos Coucke de grootste krant van het land, Het Laatste Nieuws, om zijn verhaal te doen. En dat was op zich al opmerkelijk. Het was diezelfde krant die eerder ex-Anderlecht trainer Hein Vanhaesebrouck een open doekje aanbood om Coucke zwart te maken. “Allemaal leugens.” zo zegt Coucke nu die in datzelfde interview trouwens een negatief keerpunt ziet binnen de huidige gebeurtenissen.

Coucke verwijst naar het verleden maar ook naar zijn eigen fouten om de huidige moeilijke situatie te verklaren. Zijn belangrijkste boodschap is dat hij zijn strijdlust niet heeft verloren. “Kijk, ikzelf en Anderlecht zijn momenteel een gewond beest waar veel roofdieren boven hangen die bloed ruiken – euh, ge moet mij zeggen als ik aan het overdrijven ben, hé. Wel, des te meer drive voel ik nu om de vijfendertigste landstitel te vieren met de fans. Ik ga het ‘hen’ niet gunnen.”

Laat de investeerder de tradities van de club niet te snel achter zich, wil de krant weten. “De economische realiteit, zegt Coucke. De kans is reëel dat de landskampioen te zoeken is in… de Luminus Arena. Wij moeten nu eenmaal keuzes maken. Ons stadion is beperkt – geef mij een plaats waar ik kan bouwen, en ik begin morgen te graven. Ik héb geen infrastructuur waardoor ik mijn inkomsten kan verdubbelen. Gun ons dan tenminste – met álle respect voor de historie van Anderlecht – de ruimte om een commercieel beleid te voeren.”

Coucke: “Op korte termijn zullen er ook verschillende belangenconflicten tussen club en de Pro League ontstaan.”

Coucke gaat er ook van uit dat Anderlecht dit jaar geen Europees voetbal zal spelen. Tegelijkertijd maakt hij bekend dat hij terugtreedt als voorzitter van de Pro League. De 54-jarige apotheker-investeerder acht de functie niet langer verenigbaar met zijn positie als Anderlecht-voorzitter. Niet qua tijd maar ook niet deontologisch. “Het voorzitterschap van een belangrijk orgaan zoals de Pro League is voor mij niet langer verenigbaar met het voorzitterschap van een topclub”, motiveert Marc Coucke zijn ontslag. “Mijn prioriteit ligt vandaag bij RSC Anderlecht. Wij staan voor een cruciale transitieperiode die bepalend is voor een succesvolle toekomst van de club. Op korte termijn zullen er ook verschillende belangenconflicten tussen club en de Pro League ontstaan. In het belang van de geloofwaardigheid van de Pro League en mezelf, mag ik geen beslissende rol spelen in belangrijke dossiers.”