VOETBALGELD – Paul Gheysens regelt tweede renovatie van de Bosuil (en boekt 8 miljoen verlies weg)

Paul Gheysens

Projectontwikkelaar Paul Gheysens, bekend van zijn bedrijf Ghelamco, heeft het kapitaal van zijn eerste klasse voetbalploeg Royal Antwerp opgetrokken met 5,6 miljoen euro om daarna 8 miljoen euro overgedragen verlies weg te boeken. Die 8 miljoen is het verlies dat de ploeg opliep in het seizoen 2018-2018. Ondertussen is gestart met de tweede renovatiefase van het Antwerpse Bosuil stadion. Er komt een tweede, nieuwe tribune en een kantoorcomplex op de voetbalsite. Via zijn vennootschap Docora zet Gheysens daarvoor 7,7 miljoen euro klaar. Maar Antwerp betaalt jaarlijks een huurprijs aan Docora van 345.000 euro. Twee jaar terug werd al een jaarlijkse huurprijs bedongen van 3,5 miljoen euro bij de bouw van de eerste nieuwe tribune. Antwerp betaalt dus jaarlijks nu 3,85 miljoen euro terug. Na 15 jaar kan het eigenaar worden van de gebouwen.

De persverantwoordelijken van Antwerp bekijken de hele zaak nogal positief. “Dit toont nogmaals aan dat de voorzitter een engagement is aangegaan voor de lange termijn”, zo klinkt het bij Antwerp. “Door zijn inspanningen kan de club het werk in ‘investeringsmodus’ verder zetten. En bijgevolg zijn we niet verplicht om een sterkhouder te verkopen en kunnen we zowel sportief, infrastructureel en organisatorisch blijven groeien.”



Gheysens kijkt wel aan tegen een potentiële huuropbrengst van 57 miljoen euro, gespreid over 15 jaar. De ploeg moet dan natuurlijk genoeg financiële weerbaarheid hebben om dat geld op te hoesten. Maar de sterke sportieve prestaties, gekoppeld aan de mogelijke verkoop van sterspelers kan daar misschien mee voor zorgen. Of zoals ze zeggen in de Westhoek, de thuisbasis van Paul Gheysens: “De klutten moetn van ievrans kommen hé!” (Het geld moet toch ergens vandaan komen). Mocht het hele sportieve verhaal alsnog op de klippen lopen, of mocht Antwerp verhuizen naar een nieuw stadion in de havenstad, dan blijft de Bosuil een interessant vastgoedproject. Wanneer we er van uitgaan dat Paul Gheysens om en bij 35 miljoen euro investeert in de herlancering van Antwerp kan hij daar op termijn een winst uit puren van 20 miljoen euro.