NIEUW – VOETBALGELD – Paul Gheysens boekt 6 miljoen verlies weg uit financiële structuur Royal Antwerp

De bouwpromotor Paul Gheysens, eigenaar van de groep Ghelamco, heeft het kapitaal van zijn vennootschap Goala opgetrokken met 4 miljoen euro tot 18 miljoen euro om daarna 6 miljoen overgedragen verlies weg te boeken. Goala is de vennootschap die voor Gheysens eigenaar is van eerste klasse voetbalploeg Royal Antwerp. Gheysens redde die ploeg van de ondergang via een financiële injectie van in totaal 20 miljoen euro. Zijn bedrijf pootte ook een nieuwe tribune neer op de Bosuil met extra parking. De voetbalploeg betaalt daar wel 52,5 miljoen euro voor, gespreid over 15 jaar, jaarlijks goed voor een leasing van 3,5 miljoen euro. Na 15 jaar is de ploeg eigenaar van de tribune. Ze is ook eigenaar van de opbrengsten uit de exploitatie van de site.



Paul Gheysens kwam in de lente van 2017 uit de kast als de anonieme eigenaar van de Antwerpse voetbalploeg. Patrick Decuyper en zijn vennootschap Goala deden daarbij dienst als stromannen. Goala is nu eigendom van Gheysens. Patrick Decuyper werd als directeur van de club opgevolgd door Luciano d’Onofrio. Zoon Michael Gheysens wordt naar voor geschoven als publieke eigenaar van Antwerp. Korte tijd later greep Paul Gheysens naast de overname van Anderlecht. De Brusselse ploeg kwam in handen van Marc Coucke die zijn handen vol heeft met de turn around van de ploeg.

Gheysens financierde de bouw van de nieuwe tribune op de Bosuil via zijn dochtervennootschap Docora. De beslissing een nieuwe tribune te bouwen is niet zonder risico. De Antwerpse burgemeester Bart De Wever speelt met de gedachte tegen 2024 een nieuwe voetbaltempel te bouwen op de site Petroleum-Zuid aan de Scheldekaaien. Gheysens liet daarop weten dat de investeringen in het oude stadion geen weggesmeten geld zijn. “Antwerp zal de Bosuil nooit helemaal verlaten, niet in het minst wegens de emotionele band met de fans”, klonk het. Het idee is dat Antwerp er zijn trainingscomplex en jeugdcentrum kan behouden, eventueel aangevuld met ruimte voor kantoren en evenementen in de nieuwe tribune.