VOETBALGELD – Kocht Marc Coucke met Anderlecht een witwasmachine?

Viseert het onderzoek ex-manager Herman Van Holsbeeck, zoals Marc Coucke beweert?

Dertig politieagenten zijn deze morgen afgestapt aan het trainingscentrum van RSC Anderlecht in Neerpede. De acties kaderen in een onderzoek naar witwaspraktijken en het opzetten van een criminele organisatie, waarbij vooral spelersmakelaars geviseerd worden. Het gaat met name om de periode voor Marc Coucke eigenaar was van de Brusselse voetbalploeg. Herman Van Holsbeeck lijkt daarbij centraal te komen te staan. De vraag stelt zich trouwens of Coucke niet zelf aan de basis ligt van de politieactie. “Nog elke maand vallen hier lijken uit de kast. In die mate dat we op een punt zijn gekomen dat we tegen een aantal mensen strafrechtelijke klachten zullen moeten indienen – je kunt niet braaf blíjven.” zo zei hij recent in een interview.

Het parket bevestigt dat er ook een huiszoeking plaatsvond bij de voetbalbond in Laken en één in Schaarbeek. Op het oefencentrum in Neerpede bevinden zich ook de bureaus en de administratie van paars-wit. Er worden gegevens verzameld over makelaars en transfers uit het verleden bij Anderlecht, toen de club geleid werd door voorzitter Roger Vanden Stock en Herman Van Holsbeeck er de sportieve manager was.Onmiddellijk nadat Coucke Anderlecht overnam, zette hij sportief manager Herman Van Holsbeeck aan de deur. “Wij hebben ons tot dusver altijd waardig gedragen, nooit nagetrapt, maar als we alles grondig bestuderen, kunnen we niet anders dan optreden, zo zei Coucke dit weekend. Veel van de mensen die kort na mijn aanstelling zijn ontslagen, of met wie we niet meer werken, dat is echt niet omdat we hen niet konden uitstaan, hé…”

De nu 64-jarige Van Holsbeeck heeft zich ondertussen met zijn nieuwe vennootschap Mmell Sports Company geregistreerd als spelersmakelaar. Hij houdt er daarbij niet altijd evidente vrienden op na. Eén daarvan is de geviseerde makelaar Mogi Bayat. Een ander van zijn contacten is Fali Ramadani, een Macedoniër die Marko Marin, Filip Djuricic en Lazar Markovic naar Anderlecht bracht. Ramadani controleert samen met de Israëlische topmakelaar Pini Zahavi voetbalclub Moeskroen. En precies dat is al een gerechtelijk dossier op zich.