NIEUW + UPDATE – Van Holsbeeck ontslagen wegens zware fout ?

Volgens de nieuwe manager van Anderlecht Luc Devroe heeft zijn voorganger Herman Van Holsbeeck een fout begaan door tijdens de eerste persconferentie van Marc Coucke op Anderlecht ook zelf commentaar te geven aan journalisten. “Dat was niet de afspraak. Het was fout.” aldus Devroe op Radio 1. Alles wijst er dan ook op dat het contract van werknemer Van Holsbeeck door werkgever Marc Coucke werd verbroken wegens zware fout.  Het feit dat Van Holsbeeck deze morgen zijn bedrijfswagen manu militari moest afgeven en dat hij zelf onmiddellijk zijn advocaat heeft ingeschakeld, wijst in dezelfde richting. Van Holsbeeck heeft onmiddelijk na de komst van Coucke gezegd dat hij een contract van onbepaalde termijn had als werknemer.  Dat contract zou een opzegvergoeding bevatten van 2 jaar loon wanneer het éénzijdig wordt opgezegd door de werkgever. Het zou dan gaan om een bedrag van 1 miljoen euro, al dan niet met of zonder sociale bijdragen. De inzet is dus niet onbelangrijk voor beide partijen. Bij een zware fout moet geen vergoeding worden uitbetaald.



Het was al snel duidelijk dat het niet zou klikken tussen Coucke en Van Holsbeeck. Wanneer Coucke zijn eerste intrede maakte bij Anderlecht keek hij letterlijk niet om naar Van Holsbeeck. Die interpreteerde dat als een vernedering. Hij had op zijn minst een persoonlijk gesprek verwacht met de nieuwe eigenaar. In de daaropvolgende winterperiode van transfers bleef Van Holsbeeck zo goed als bewegingsloos zitten. Hij deed zo goed als niets en wel omdat Anderlecht op dat moment theoretisch zonder bestuur zat. Coucke was eigenaar maar kon nog niet optreden. Coucke stak zijn kritiek voor Van Holsbeeck dan ook niet echt onder stoelen of banken. Vraag is nu of Coucke Van Holsbeeck al dan niet ontslaat wegens zware fout. Alle externe indicatoren wijzen daarop: melding maken van een fout, bedrijfswagen onmiddellijk inleveren, advocaat inschakelen. Ook het feit dat Van Holsbeeck wegbleef op de personeelsvergadering gisteren, wijst op de “onmogelijkheid tot communcatie”, een ander argument voor zware fout. Het kan Anderlecht en Coucke één miljoen euro besparen. En voor Coucke is geld nog altijd geld, Anderlecht of geen Anderlecht.

UPDATE

Anderlecht heeft ondertussen officieel kort gereageerd in een persbericht: “De raad van bestuur van RSC Anderlecht heeft unaniem beslist om de samenwerking met sportief manager Herman Van Holsbeeck te beëindigen. De club onthoudt zich verder van alle commentaar.” Ook dit wijst op een harde breuk.