VOETBALGELD – Marc Coucke vecht een financieel robbertje uit met Roger Vanden Stock

Roger Vanden Stock (Foto: RSCA TV)

De financiële spanning stijg tussen Marc Coucke en de vroegere eigenaars van RSC Anderlecht. Coucke en Joris Ide betaalden een jaar terug 56 miljoen euro voor de overname van 74 % van de aandelen van de club. De betaling van 6 miljoen daarvan werd uitgesteld maar wel met een rente er op van 5 %. Blijkbaar stelt Coucke die betaling nu in vraag. Hij verwijt de vorige eigenaars, lees Roger Vanden Stock, onrechtmatig veel geld te hebben betaald aan voetbalmakelaars. Maar Coucke heeft alle cijfers kunnen inkijken voor de overname werd afgerond, zo klinkt het in de omgeving van Vanden Stock. Coucke gooit nu een tweede wapen in de strijd. Hij plant een kapitaalverhoging van 35 miljoen euro bij Anderlecht. Via zijn twee dochters Claire en Julie controleert Vanden Stock nog 5 % van Anderlecht. Wil hij dat belang niet zien verwateren dan moet hij in de kapitaalverhoging volgen en om en bij 2,3 miljoen euro ophoesten. Coucke zal met de operatie wellicht zijn belang kunnen optrekken boven de strategische drie vierde meerderheid of 75 % van alle aandelen.

Het was een opgemerkt detail, op de match Anderlecht-Charleroi bleef de tribunezetel van Roger Vanden Stock leeg. Al snel vernamen journalisten dat er een haar in de boter zat. Vanden Stock is verwikkeld in een financieel dispuut met Coucke en komt niet meer naar Anderlecht zolang dat niet is opgelost. Het nog steeds lopende voetbalschandaal leerde dat Anderlecht wel erg veel commissies betaalde aan spelersmakelaars. Komt daarbij het nog steeds hangende gerechtelijk dispuut tussen Coucke en de vroegere Anderlecht manager Herman Van Holsbeeck, vertrouwensfiguur van Vanden Stock. Coucke stelt vragen bij die vaststellingen en zegt de betaling van de laatste schijf overnamegeld te willen uitstellen.De advocaten zijn nu al de messen aan het slijpen. De relaties zijn niet eenvoudig. Naast de uitstaande betalingen zijn de twee dochters van Vanden Stock nog aandeelhouder voor 5 % van de club. Ook dat wapen gooit Coucke nu in de strijd. Hij plant een kapitaalverhoging van 30 tot 35 miljoen euro bij Anderlecht. Om dat te doen heeft Coucke 75 % van de stemmen van de aandeelhouders nodig. 74 % bezit hij zelf. 1 % vindt hij zeker, bijvoorbeeld bij de recent benoemde nieuwe manager Michaël Verschueren die 5 % van de club controleert. Dat is evenveel als de familie Vanden stock. Willen die hun belang op dezelfde hoogte houden, dan zullen ze moeten volgen en minstens 2,3 miljoen euro vers kapitaal inbrengen. Zo niet verwatert hun belang. Tot hoe laag zal pas worden bepaald wanneer alle aandeelhouders zich uitspreken over al ze al dan niet volgen. Wanneer de familie Vanden Stock niet volgt, kan haar belang verwateren tot onder een drempel die Coucke toelaat hen gewoon uit te kopen.

De argumenten in het dispuut doen denken aan de overname van Omega Pharma door Perrigo maar dan wel in omgekeerde volgorde. In Anderlecht zegt Coucke het slachtoffer te zijn van misleidende cijfers, bij Omega Pharma was het precies het omgekeerde scenario en zegt Perrigo door Coucke te zijn misleid.