Perrigo of de bittere pil voor Marc Coucke

De Amerikaanse farmagroep Perrigo blijft in een sukkelstraatje lopen. Nu blijkt dat haar dochter Rx Pharmaceuticals, de divisie gespecialiseerd in generische geneesmiddelen op voorschrift, in het derde kwartaal haar omzet met één derde zag teruglopen. Rx gaat door als de meest winstgevende afdeling van Perrigo. Begin dit jaar werd gezegd dat de farmareus een koper zoekt voor Rx. Perrigo is vooral bekend als koper van Omega Pharma. Het betaalde daarvoor 600 miljoen euro cash aan Marc Coucke plus nog eens 5,4 miljoen Perrigo aandelen. Wanneer bleek dat Omega Pharma minder goed presteerde dan verwacht, keerde Perrigo zich tegen Coucke en het fonds Waterland, de vroegere eigenaars van Omega Pharma met een claim van maar liefst 1,9 miljard euro. Dat eindigde in een arbitrage procedure. De 5,4 miljoen Perrigo aandelen leverden Coucke ondertussen wel al bijna 13 miljoen euro aan dividenden op.



Perrigo is dit jaar al aan zijn derde CEO toe. Niemand lijkt er in te slagen de farmatanker een andere en betere koers te doen varen. De zwakke prestaties van de divisie generische geneesmiddelen en een waardevermindering van 213 miljoen dollar op de afdeling dierengeneesmiddelen eindigen in een groepsverlies van 68 miljoen dollar in het derde kwartaal. Het jaar voordien boekte Perrigo nog een kwartaalwinst van 45 miljoen dollar. Het bedrijf verlaagde ook opnieuw zijn winstverwachtingen voor dit jaar.

Perrigo moet voor Marc Coucke een bittere pil zijn. Zijn 5,4 miljoen Perrigo-aandelen waren bij de overname van Omega Pharma 891 miljoen dollar waard. Door de aanhoudende koersdaling is dat nu nog slechts 405 miljoen dollar. Komt daarbij de druk van de arbitrageprocedure. Drie magistraten moeten zich daarbij uitspreken over de claim van 1,9 miljard die Perrigo op Coucke en Waterland heeft gelegd. Een definitieve uitspraak kan nog enkele jaren op zich laten wachten.