UPDATE – Perrigo eist 1,9 miljard euro van Marc Coucke en Waterland

Het Amerikaanse farmabedrijf Perrigo beschuldigt Marc Coucke van fraude bij het opmaken van de bedrijfsrekeningen van Omega Pharma. Perrigo betaalde in 2014 3,5 miljard euro voor de overname van Omega Pharma. Maar al snel merkten de Amerikanen dat ze naar hun eigen zeggen een kat in een zak hadden gekocht. Daarop lieten ze een klein legertje advocaten en forensische onderzoekers op het dossier los. Die onderzochten niet enkel de boekhouding maar visten ook allerlei gewiste e-mails op uit de computers van het bedrijf. Hun conclusie is hard: Coucke en consoorten belazerden de boel. Door kwaadwillige fraude te pleiten kunnen de Amerikanen hun eis opdrijven tot het indrukwekkende bedrag van 1,9 miljard euro, tegen Coucke en het fonds Waterland. Beiden controleerden elk 50 % van Omega Pharma. De eis tegen Marc Coucke ligt ongeveer even hoog als het huidig vermogen van Coucke.De verkoop van Omega Pharma aan Perrigo wordt afgesloten op 6 november 2014. De Amerikanen betalen 3,6 miljard euro inclusief schulden of 2,5 miljard euro voor de aandelen zelf. Coucke, die de helft van Omega Pharma bezit, krijgt 620 miljoen euro in cash en de andere helft in aandelen-Perrigo. 10 % van de deal, 248 miljoen euro, wordt geblokkeerd als waarborg. Die waarborg is op vandaag door Perrigo nog steeds niet vrijgegeven.

Waarvan wordt Coucke beticht? Eigenlijk zeer eenvoudig: in de periode voorafgaand aan de verkoop heeft hij de omzet van Omega Pharma kunstmatig opgedreven en de kosten gedrukt. Op die manier werd de winst van het bedrijf kunstmatig opgedreven. De omzet werd opgedreven door niet verkochte voorraden die in consignatie stonden bij apothekers als omzet te boeken. De kosten werden gedrukt door de betaling van inkomende facturen uit te stellen tot na de verkoop van het bedrijf is afgerond.

Marc Coucke mag zijn bruid Omega Pharma wel een mooie jurk aantrekken, maar hij mag haar geen silliconekuur geven

Dat Coucke probeert zijn bruid Omega Pharma zo mooi mogelijk voor te stellen, kan hem niet kwalijk worden genomen. Hij mag ze wel een mooie jurk laten aantrekken maar hij mag ze geen siliconekuur geven. Dat hij dat laatste wel zou hebben gedaan, moet blijken uit de mails die Perrigo liet opsporen. Het geheel zou alvast in een indrukwekkend dossier zijn gegoten, zo zegt de krant De Standaard die het nieuws brengt.

Coucke heeft altijd gezegd dat de Amerikanen naast de kwestie bezig zijn. Ze hebben de boeken van Omega Pharma drie maanden lang onderzocht voor ze de deal sloten. Wat ze mij nu verwijten hebben ze dus aan zichzelf te danken, zo zegt Coucke. De hele zaak komt nu voor een zogenaamde arbitragecommissie. Het kan tot 2021 duren vooraleer die iets concludeert. Tegen die uitspraak is trouwens geen beroep mogelijk. Advocaten kunnen wel nog allerlei andere procedures opstarten naast de arbitrage. Het bestaan van de arbitrage zal het leven van Marc Coucke er alvast niet eenvoudiger op maken.

UPDATE
Marc Coucke heeft gereageerd op Twitter:

Amerikaanse toestanden in België. Iedereen mag hoge bedragen eisen v iedereen in onze rechtsstaat, zeer vervelend natuurlijk, maar contract is volgens Belgisch recht, en verdediging/tegenclaim worden minutieus uitgewerkt en alle vertrouwen in uitkomst. Verder mag ik hier (juridisch) geen commentaar of interviews over geven, dank voor begrip.