VOETBALFRAUDE: Parket stort zich nu op ‘witwasmachine’ Moeskroen

Pini Zahavi (links) en zijn Macedonisch-Albanese zakenpartner Fali Ramadani (rechts)

Het gerecht is afgestapt bij eersteklasser Moeskroen. Het gaat na of de club gebruikt is als witwasmachine door de Israëlische ‘supermakelaar’ Pini Zahavi en zijn Macedonisch-Albanese zakenpartner Fali Ramadani. Van beiden wordt al enkel jaren gezegd dat ze de feitelijke eigenaar zijn van Moeskroen maar dan wel verborgen achter allerlei offshore constructies. Dit onderzoek staat los van het onderzoek naar matchfixing en witwassen dat nu al loopt onder de codenaam “zero” of in de pers “schone handen” en waarin de makelaars Mogi Bayat en Dejan Veljkovic centraal staan. Wel leunen beide onderzoeken tegen elkaar aan. In beide spelen KV Mechelen en haar nieuwe eigenaars, de ondernemers Olivier Somers en Dieter Penninckx, tegen wil en dank een centrale rol.

Het onderzoek naar fraude en witwassen in het prof voetbal blijkt een splinterbom te zijn. Opmerkelijk blijft de rol van KV Mechelen en zijn eigenaars, de ondernemers Olivier Somers en Dieter Penninckx. Die laatste, onder meer hoofdaandeelhouder van de ketens FNG en Brantano, legde in de lente van dit jaar klacht neer tegen Moeskroen. Penninckx en Somers waren op dat moment net eigenaar van KV Mechelen geworden. Ze legden daarvoor samen 4 miljoen euro op tafel. Tot hun eigen verrassing zagen ze hun ploeg degraderen ten voordele van Moeskroen. Waarop Penninckx naar de rechtbank stapte met de boodschap dat Moeskroen in handen was van twee spelersmakelaars, iets wat niet kon. (Lees verder onder de foto)



Brantano-hoofdaandeelhouder Dieter Penninckx gooide met zijn klacht tegen Moeskroen de knuppel in het voetbal hoenderhok.

Daarop sprongen alle signalen op rood bij de voetbalbond. Ploegen kunnen immers geen klacht indienen tegen elkaar. Waarop KV Mechelen zijn klacht introk. Maar bij het parket was de bal ondertussen wel al aan het rollen gegaan. En die was niet meer te stoppen.

Opmerkelijk genoeg kwam er eerst het ‘grote’ onderzoek naar matchfixing onder leiding van onderzoeksrechter Raskin die nu van de zaak is gehaald. Raskin bleek zowel onderzoeksrechter te zijn als werknemer van de voetbalbond. Mogelijks een schijn van belangenvermenging en een doelpunt voor advocaat Hans Rieder. Maar los daarvan bleef het parket verder werken op de klacht van Penninckx tegen Moeskroen. Waar het eerste onderzoek wordt gevoerd door het parket van Sint-Truiden, zit het tweede dossier bij het parket van Brussel.

Het dossier Moeskroen

Het ‘grote’ onderzoek gaat onder meer na of er matchfixing was in de wedstrijden die er voor zorgden dat Mechelen degradeerde. Olivier Somers zat daarbij enkel weken in voorarrest. Waarover gaat het nu in Moeskroen? De Israëlische makelaar Pini Zahavi en zijn Macedonisch-Albanese zakenpartner Fali Ramadani kochten Moeskroen in 2015. In december 2015 verstrengde de Belgische voetbalbond de regels echter. Makelaars konden niet langer een club bezitten. Waarop Zahavi en Ramadani begin 2016 Moeskroen verkochten aan Latimer Limited met zetel in Malta. Overnameprijs: 10 euro. Latimer was voor 99 procent in handen van Adar Zahavi, de neef van spelersmakelaar Pini. Gil Zahavi, de zoon van Pini, trad toe tot het bestuur van de club. Ondanks al die duidelijkheid kreeg Moeskroen een nieuwe licentie van de licentiecommissie en het Belgische Arbitragehof voor de Sport (BAS).

Dat de Pro League perfect op de hoogte was van de frauduleuze constructie, bleek vorige week onder meer uit een e-mail van Pierre François aan AS Monaco. Daarin zei de CEO van de profliga dat Monaco best rechtstreeks contact opnam met P.Z. (Pini Zahavi) over Moeskroen.

Pini weet van niets, zegt hij.

Pini Zahavi, de supermakelaar die als spil van het onderzoek wordt beschouwd, blijft voorlopig ongemoeid. Terwijl het gerecht binnenviel bij Moeskroen, zat de Israëliër te lunchen in Barcelona, zo weet het Nieuwsblad te melden. Hij viel uit de lucht toen de redactie hem om een reactie vroeg. “Laat de politie maar zoeken, laat de kranten maar schrijven, zoals in de Football Leaks. Er komt meestal toch niets uit voort.” Op de vraag of hij kon bevestigen dat hij geen band meer heeft met Moeskroen, antwoordde hij ontwijkend. “Ik bevestig helemaal niets. Als u iets over Moeskroen wil weten, moet u met de mensen van Moeskroen spreken. Ik ben daar al drie jaar niet meer geweest.”

Momenteel is Moeskroen officieel in handen van de Thaise investeerder Pairoj Piempongsant. Die heeft de ploeg te koop gezet. Maar meteen blijkt ook dat Moeskroen momenteel 6,6 miljoen euro verlies heeft gedraaid.