De Israëlische spelersmakelaar Pini Zahavi is al jaren omstreden als eigenaar van Moeskroen. Officieel kan een spelersmakelaar geen voetbalploeg controleren. In augustus 2015 werd Moeskroen opgekocht door Gol Football Malta, een vennootschap van Pini Zahavi en Fali Ramadani. Wanneer dat botste met de reglementen werd de club verkocht aan Latimer, een tweede Maltees bedrijf met aan het hoofd twee neven van Zahavi. (Lees verder onder de foto)
Iedereen voelde dat dit een schermconstructie was, maar de bond trad niet op. Recent werd bekend dat de 62-jarige Thaise industrieel Pairoj Piempongsant de nieuwe eigenaar is van Moeskroen. Piempongsant, wiens familie verankerd is in de Thaise politieke wereld, is nu al actief in het Britse voetbal. Maar, hij doet dat samen met Zahavi. Piempongsant wendt in eerste instantie zijn politieke invloed aan om deals te sluiten. Operationeel houdt Zahavi de touwtjes in handen. Het is extreem moeilijk om vanuit West-Europa het juridisch offshore kluwen te ontwarren dat wordt opgezet vanuit Azië. Recent werd Piempongsant ook eigenaar van de noodlijdende Griekse club Panathinaikos. De Griekse pers meldt dan weer dat dit gebeurde samen met Avram Grant, een vertrouweling van… makelaar Pini Zahavi.
Penninckx: “Ik spreek nu als investeerder,het gaat hier om miljoenen euro’s. Dan moet je tot het uiterste gaan. Als ondernemer ben ik al voor kleinere bedragen naar de rechtbank gestapt.”
Penninckx lijkt alvast niet van plan zich neer te leggen bij de “ons kent ons” mentaliteit van het Belgisch voetbal. Naast de strafklacht tegen Moeskroen vecht hij de licentie van die club aan bij de arbitrage instantie het BAS en hij start een kortgeding tegen de voetbalbond. “Onderzoek dat eens degelijk, ondervraag die en die, vroegen we. Maar het bondsparket zei onbevoegd te zijn, de licentiemanager verwees ons door naar de licentiecommissie en daar kregen we al helemaal geen antwoord. Tja, dan moet je naar de rechtbank”, zegt Dieter Penninckx daarover. Penninckx begrijpt dat dit controverse uitlokt, maar vraagt zelf ook begrip. “Kijk, als supporter verzoen ik mij ermee dat we volgend seizoen tegen Lierse, OH Leuven en Beerschot Wilrijk spelen. We bereiden ons daar ook op voor. Maar ik spreek nu als investeerder,het gaat hier om miljoenen euro’s. Dan moet je tot het uiterste gaan. Als ondernemer ben ik al voor kleinere bedragen naar de rechtbank gestapt. Dit is trouwens geen aanval op een club, we willen gewoon onze rechten vrijwaren.”
Moeskroen kondigt alvast juridische tegenstappen aan. Volgens de club schendt Mechelen met de strafklacht de interne reglementen van de Proleague. Die zeggen dat alle conflicten eerst intern moeten worden voorgelegd aan de eigen bondsorganen.