VOETBALFRAUDE – Is het einde van KV Mechelen nabij?

Olivier Somers, samen met Dieter Penninckx hoofdaandeelhouder van KV Mechelen.

Indien blijkt dat bestuursleden van KV Mechelen actief zijn tussengekomen om een aantal matchen in de degradatiestrijd te vervalsen, dan moet de Voetbalbond ingrijpen. Mechelen zal dan degraderen naar amateurniveau. Of erger, de club kan ook volledig geschorst worden. Het einde dus van KV Mechelen. En van de investeringen van zijn nieuwe hoofdaandeelhouders Dieter Penninckx en Olivier Somers. Die betaalden 4 miljoen euro voor 70 % van de ploeg. En wellicht ook het einde van de investering in de nieuwe tribune die de eigenaars in een golf van optimisme al hebben laten bouwen in het stadion van de ploeg.

Hebben bestuursleden van KV Mechelen geprobeerd de degradatiestrijd te beïnvloeden via makelaar Dejan Veljkovic en scheidsrechter Bart Vertenten? Het gerecht zegt daar aanwijzingen voor te hebben. Toch worden daar meer en meer vragen bij gesteld. Onder Somers en Penninckx kwam er officieel een nieuw bewind. Van de kern mochten nog maximaal drie spelers bij dezelfde makelaar zitten en de trainer moest een andere makelaar hebben dan de spelers. Dat moest vooral de almacht van Veljkovic breken. Die deinsde er niet voor terug spelers blessures te laten veinzen om de club onder druk te zetten.



Veljkovic liet zich niet zo maar opzij zetten. Hij vocht terug en probeerde zijn macht bij Mechelen te verankeren. Misschien is dat gelukt bij Thierry Steemans, de boekhouder van de club die is aangehouden. Voorzitter Johan Timmermans benadrukt alvast het vermoeden van onschuld van zijn bestuursleden Vanroy, Somers en Steemans: “Het is niet omdat het parket aanwijzingen heeft dat de raadkamer een bevestiging uitspreekt van een aanhoudingsmandaat en er een veroordeling komt. Dat moet het onderzoek uitwijzen, waaraan wij onze medewerking zullen verlenen.” Enige redding voor Mechelen lijkt anderzijds te zijn elke schuld en betrokkenheid van de club weg te schuiven naar individuele bestuurders toe. De impasse lijkt compleet.