VOETBALFRAUDE: Parket bevestigt vermoeden van corruptie bij nieuw KV Mechelen bestuur van Penninckx en Somers

Tijdens een persconferentie heeft het federaal parket het scenario bevestigd dat we u vanmorgen al hebben voorgesteld: 4 leden van het nieuwe bestuur van KV Mechelen hebben makelaar Dejan Veljcovitch gevraagd tussen te komen om de uitslag van twee voetbalwedstrijden actief om te kopen. Op die manier moest het pas aangekocht KV Mechelen in eerste nationale blijven. Thierry Steemans, financieel directeur van Mechelen en accountant, werd aangehouden. Drie andere bestuurders, waaronder Olivier Somers, werden voorwaardelijk vrijgelaten. Het ziet er naar uit dat de bel heeft geluid voor de ambitieuze Dieter Penninckx.Distributie ondernemer Dieter Penninck legde eerder dit jaar 2 miljoen euro op tafel om 35 % te kopen van KV Mechelen. Olivier Somers deed hetzelfde. Samen dus goed voor 70 % tegen 4 miljoen euro. Voor een eersteklasser. Maar tot ieders verbijstering bleek dat die eersteklasser zou zakken naar tweede klasse. Om dat te vermijden vroeg het bestuur van Mechelen aan makelaar Veljcovitch om de match Antwerpen-Eupen van 3 maart en KV Mechelen-Waasland Beveren van 11 maart om te kopen. Veljcovitch benaderde daarvoor de scheidsrechter Bart Vertenten. Twee sportjournalisten, van Het Nieuwsblad en Het Laatste Nieuws, werd gevraagd positief te schrijven over Vertenten.

Het mocht allemaal niet baten. Mechelen zakte naar afdeling 1B, zeg maar tweede klasse. Dieter Penninckx werd daarop zeer boos. Blijkbaar was hij niet op de hoogte van de samenspanning door zijn eigen bestuur. Hij dreigde er mee de hele zaak voor de rechtbank te slepen. Maar enkele weken later zag hij daarvan af. Nu is duidelijk waarom. Desalniettemin eindigt het geheel nu toch voor de strafrechter. (Lees verder onder de foto)

Nog op de persconferentie werd gezegd dat Veljcovitch geld verduisterde via vennootschappen in Cyprus, Montenegro en Servië en dat in overleg met de ploegen Mechelen, Genk, Club Brugge, Standard en Lokeren. De buitenlandse vennootschappen werden geleid door familieleden van Veljcovitch. Zo mogelijk nog erger ging het met Mogi Bayat. Die wordt er van verdacht geld te hebben verduisterd bij transfers via vennootschappen in Frankrijk, Engeland en Luxemburg. Bayat deed dat voor eigen rekening, ten koste van zowel de betrokken spelers als de clubs.