VOETBALSCHANDAAL: Olivier Somers vrijgelaten onder voorwaarden (en met een mislukte ambitie)

De ondernemer Olivier Somers is gisteren door het parket van Tongeren vrijgelaten onder voorwaarden. Binnen het lopende voetbalschandaal wordt hij verdacht van fraude, witwaspraktijken en matchfixing. Aan welke voorwaarden hij zich precies moet houden, was gisteravond nog niet duidelijk. Wellicht mag hij zich onder andere niet meer op het voetbal vertonen en is er een contactverbod met pers en betrokkenen. Somers is samen met Dieter Penninckx de eigenaar van KV Mechelen, één van de geviseerde ploegen in het onderzoek. Hun ambitie om Mechelen om te vormen tot een professionele machine stuitte op de macht van de makelaars en implodeerde in hun gezicht.



Uit een aantal perslekken moet blijken dat Somers als eigenaar van Mechelen op de hoogte was van matchfixing met als doel zijn ploeg in eerste klasse te houden. Tussenpersoon was zijn financieel directeur Thierry Steemans, ook opgepakt, uitvoerder was makelaar Veljkovic. Over de sleutelmatch Antwerp-Eupen, die Antwerp moest winnen, zegt Veljkovic aan de telefoon tegen scheidsrechter Vertenten dat het heel belangrijk is dat Antwerp wint. Tijdens de wedstrijd fluit Vertenten een strafschop, terwijl de fout duidelijk buiten het strafschopgebied gebeurt. Antwerp wint met 2-0. Die avond belt Veljkovic met een nieuw gsm-nummer nog laat naar Thierry Steemans. Hij laat weten dat hij thuis is van de wedstrijd. Voor hij vertrok, heeft hij nog een koffie gedronken met Vertenten. “Die penalty was fantastisch”, zegt Veljkovic tegen de financieel directeur van KV Mechelen. Na middernacht belt hij nog met Mechelen-speler Mats Rits, die ook in zijn portefeuille zit. Hij vertelt dat hij met je-weet-wel-wie koffie is gaan drinken. “Hij stond op Antwerp”, zegt Veljkovic. “Het is discutabel, maar hij fluit tenminste penalty.”

Begin januari kochten Somers en Penninckx 70 % van KV Mechelen voor elk 2 miljoen euro investering. Hun bedoeling was Mechelen te runnen als een echt bedrijf, een nieuwe tribune te bouwen en de macht van de makelaars te breken. Maar tot hun ontzetting degradeerde Mechelen naar van 1A naar 1B tweede klasse. Daardoor daalde hun budget van 17 naar 11 miljoen euro. Hun pogingen om de macht van makelaar Veljkovic te breken, ontplofte als een boemerang in hun gezicht. Los van het gerechtelijk onderzoek zal ook de voetbalbond zich nog moeten uitspreken over de sancties voor matchfixing. Grootst mogelijke sanctie daarbij is de opheffing van de club, meer waarschijnlijk is degradatie naar amateurklasse.