VOETBALSCHANDAAL: Veljkovic bood 200.000 euro aan Waasland-Beveren

Olivier Somers

Het scenario dat we hebben voorspeld, wordt meer en meer bevestigd. In de degradatiestrijd in eerste klasse tussen Eupen en Mechelen vermoedde die laatste vals spel. De nieuwe eigenaar van KV Mechelen, de ondernemer Olivier Somers, deed daarom beroep op de ‘diensten’ van spelersmakelaar Dejan Veljkovic. Die bod 200.000 euro aan Waasland-Beveren om “zwak” te spelen tegen Mechelen. Dat heeft Dirk Huyck, voorzitter van Waasland-Beveren, tijdens verhoren opgebiecht. Huyck zegt daar niet te zijn op ingegaan.

Alles draait om twee matchen die op 11 maart worden gespeeld. De twee degradatiekandidaten KV Mechelen en Eupen moeten spelen tegen respectievelijk Waasland-Beveren en Moeskroen. Beiden moeten winnen om in eerste te blijven. Voor de kersverse eigenaars van KV Mechelen, Olivier Somers en Dieter Penninckx, staat er veel op het spel. Het verschil tussen eerste en tweede klasse staat voor 6 miljoen euro meer of minder inkomsten.De geruchtenmolen draait zó hard dat ze bij het Mechelse bestuur in paniek slaan. Ze vrezen dat de match van hun concurrent verkocht is en schijnen te weten wie daarvoor verantwoordelijk zou kunnen zijn: Mogi Bayat. De invloedrijke makelaar heeft nauwe banden met zowel Eupen als Moeskroen en deed de maanden voordien verschillende transfers tussen beide clubs. Omdat ze het fijne van de zaak willen weten, zouden bepaalde bestuursleden van Mechelen besloten hebben om Bayat uit te horen, zo schrijft Het Laatste Nieuws nu. Ze nodigen Bayat uit op restaurant en hopen dat hij hen gemoedsrust kan geven. Dat is echter geenszins het geval. De bestuurders van Mechelen stappen daarop naar Dejan Veljkovic.

Wat niemand weet, is dat het gerecht op dat moment al de telefoon van Veljkovic onder controle heeft gezet. Er worden speurders opgetrommeld die de makelaar moeten schaduwen. Veljkovic spreekt af met Waasland-Beveren voorzitter Dirk Huyck. Terwijl de twee praten, nemen de speurders foto’s. Beelden die Huyck vorige week, na zijn arrestatie, voorgeschoteld kreeg. Hij bekende dat er een ontmoeting had plaatsgevonden en biechtte ook op waarover die ging. Huyck bevestigde aan de speurders dat hij benaderd was met het oog op de wedstrijd tegen Mechelen. “Voor die match bood Veljkovic 200.000 euro.”