VOETBALGELD – Marc Coucke en de “bizarre constructies” van Mogi Bayat

Michaël Verschueren (links) en Marc Coucke met tussen hen in Kara Mbodji bij zijn terugkeer naar Anderlecht.

Dat het niet botert tussen Anderlecht-eigenaar Marc Coucke en de omstreden spelersmakelaar Mogi Bayat is een understatement. Met het losbarsten van het witwasschandaal in het Belgisch voetbal, blokkeerde Coucke alle betalingen aan Bayat. Die laatste trok het dossier dan weer voor de rechtbank en eist nu 1 miljoen euro van Anderlecht. Michaël Verschueren, rechterhand van Coucke bij Anderlecht, licht nu een tip van de sluier van het conflict. “We keken naar de wettelijke ontvangers van de bedrijven van spelersmakelaars. Er zijn overal in Panama, op de Maagdeneilanden, bedrijven gevonden. Die betalen we niet, omdat de Belgische belasting zich dan tegen ons zal keren. Voor sommigen, waaronder Mogi Bayat, vermoeden we constructies die als bizar kunnen worden omschreven. En toen zeiden we dat we zouden wachten op het resultaat van het onderzoek.”

De eerste problemen met Bayat staken de kop op wanneer Anderlecht begin dit jaar aanvaller Kara Mbodji terughaalde van Nantes naar Anderlecht. “Toen we begonnen met de onderhandelingen, werd het gedaan met zijn agent, Djily Dieng.”, zegt Verschueren aan de kranten van de groep Sud-Presse. “Er was een overeenkomst met de speler voordat hij terugkeerde naar de club. Nogmaals, Mr. Bayat verschijnt niet. Het is pas in de avond dat ik een telefoontje krijg van Mogi Bayat. Ik vraag hem wat hij wil en hij antwoordt me: “Ik ben de beste vriend van de Kita-familie (eigenaars van Nantes, nvdr), ik ben hier om de club van Nantes te verdedigen, als het je niet kan schelen, laten we de deal vallen.” Wat wil je dat ik doe? Eindig je omdat meneer Bayat heeft ingegrepen? Neen. Maar ik heb hem geen euro commissie betaald. Tegenwoordig is de relatie ingewikkelder.”Anderlecht heeft dus alle betalingen aan spelersmakelaars nagetrokken. De resultaten bevestigen wat we ondertussen al langer weten: de top van het Belgisch voetbal is geïnfiltreerd, sommigen zeggen doorweekt, met witwasconstructies en fiscale fraude. Het gerechtelijke onderzoek naar een deel van die fraude rond de spelersmakelaars Bayat en spijtoptant Veljkovic zou ondertussen dicht bij zijn afronding zijn.

Ondertussen blijven Coucke en zijn team “out of the box thinking” op zoek naar verse middelen. Zo willen ze hun opleidingscentrum RSCA-academie rendabiliseren. Onder meer Vincent Kompany, Youri Tielemans, Dries Mertens, Adnan Januzaj en Romelu Lukaku komen uit de RSCA-academie. Voor 200.000 euro gaat Anderlecht nu de jeugdtrainers van de Litouwse voetbalbond opleiden. Ook vanuit China en de VS zou er interesse zijn.