VOETBALSCHANDAAL- Peter Bossaert, baas van de voetbalbond: de enige weg is de vlucht vooruit

Stel het u voor. U wordt CEO van de Belgische Voetbalbond op het moment dat de Rode Duivels nooit eerder geziene resultaten halen. Alles lijkt klaar te liggen voor een mooie toekomst. Maar de dag dat u uw eerste presentatie moet geven, zijn scheidsrechters, makelaars en eigenaars in betichting gesteld van match fixing. Dan rest er niet zo veel meer dan de vlucht vooruit te doen en van de crisis een uitdaging te maken. Het is dat wat Peter Bossaert, de nieuwe CEO van de voetbalbond heeft gedaan. “De bond verzuipt in een oude, gepolitiseerde bedrijfscultuur, een oerwoud van regels en een gebrek aan transparantie. De voetbalbond is niet of nauwelijks bestuurbaar.” luidde zijn analyse.Peter Bossaert is in zijn eerste officiële optreden als baas van de Voetbalbond vernietigend voor de werking van de voetbalbond. Die werkte een verregaande normvervaging in de hand, met corruptie en matchfixing tot gevolg. “Het totaal onderkomen hoofdkwartier van de voetbalbond, het Glazen Huis, is ooit gebouwd als een symbool voor transparantie. Die is er al even erg aan toe als de staat van het gebouw.” De nieuwe CEO sluit het bondsgebouw in Brussel dan ook en verhuist de voetbalbond KBVB naar het huidige trainingscentrum in Tubeke. De beslissing is een symbolisch onderdeel van een radicaal 11-puntenplan om schoon schip te maken in het Belgisch voetbal. “Zelfkritiek. Die was afgelopen week totaal afwezig in de commotie rond het Belgisch voetbal. Ik ben niemand tegengekomen die de hand in eigen boezem stak of voor de spiegel ging staan.”

Bossaert was CEO van Medialaan, het mediabedrijf van Christian Van Thillo, voor hij overstapte naar de Voetbalbond. Het verschil kan wellicht niet groter zijn. Zeker nu het voetbalschandaal alle wonden opentrekt en blootlegt. “Zelfkritiek. Die was afgelopen week totaal afwezig in de commotie rond het Belgisch voetbal. Ik ben niemand tegengekomen die de hand in eigen boezem stak of voor de spiegel ging staan.” aldus Bossaert. “De bond verzuipt in een oude, gepolitiseerde bedrijfscultuur, een oerwoud van regels en een gebrek aan transparantie. De voetbalbond is niet of nauwelijks bestuurbaar. Door een optelsom van zaken is een wereld ontstaan waarin wantoestanden konden gedijen. De bezem moet door de bond. Hoe kun je regels afdwingen als je die zelf niet respecteert?”

Opmerkelijk is dat de bondscoach Roberto Martinez de nieuwe technisch directeur van de bond wordt. Hij vervangt Chris Van Puyvelde die met een miljoenencontract naar China verhuisde.