Voetbalbond spint financieel garen bij WK

Rode Duivels coach Roberto Martínez ontvangt een premie van 1,5 miljoen euro als hij erin slaagt om België naar de wereldtitel te leiden. In België verdient Martinez op jaarbasis bruto 830.000 euro. Dus zijn premie kan zowat een dubbele jaarwedde zijn. Net als bijna alle spelers moet Martinez belastingen betalen op die premies in Rusland zelf. Theoretisch is dat 30%, maar het is niet bekend of Rusland een soort vrijstelling heeft uitgewerkt voor de voetbalspelers, wat waarschijnlijk is. De voetbalbond heeft de premies dit WK fors beperkt tegenover vroeger. In de vorige editie kregen de spelers sowieso 60 % van de inkomsten, globaal goed voor bijna 9 miljoen euro. Nu is dat gebonden aan hun prestaties. Nog bij het vorige WK had de bond af te rekenen met een foute hotelreservatie voor de echtgenotes van de spelers, een miskleun die 300.000 euro kostte. Dit jaar zal de bond redelijk wat verdienen aan het WK, in tegenstelling tot de vorige editie waar nog verlies werd geleden.



De nieuwe prestatiegebonden strategie van de voetbalbond past in de komst van Bart Verhaeghe en Mehdi Bayat als nieuwe topmanagers bij de bond. Even ter vergelijking, Martinez kan 1,5 miljoen euro verdienen, maar de Duitse coach Löw incasseert bij een nieuwe wereldbeker 3,8 miljoen euro. De bondscoach van Brazilië, Tite, en van Frankrijk, Deschamps, elk 3,4 miljoen euro. Ook Martínez was die bedragen gewoon. Bij het Britse Everton bedroeg zijn jaarlijks salaris 3,5 miljoen euro en kreeg hij na zijn ontslag nog een vergoeding van ruim 11 miljoen euro. Sterker nog: de bondscoach legde in het verleden een aanbod uit China naast zich neer, waar hij wekelijks 370.000 euro werd betaald. Martinez verkoos blijkbaar de Belgische nationale ploeg.

Borrelnootjes worden kokoksnoten

In deze relatief nieuwsarme tijden over de Rode Duivels worden financiële borrelnootjes in de pers uitvergroot tot kokosnoten. We hebben het dan over de zogenaamde portretrechten, de reclame inkomsten waarbij de spelers figureren in hun kledij van Rode Duivel. Daarover bestaat al meer dan twee jaar discussie, iets wat nu ook nog voortduurt. Concreet: in een WK- of EK-jaar wil de Belgische voetbalbond niet dat de internationals hun gezicht verlenen aan andere sponsors dan die van Rode Duivels. Dat botst soms met de afspraken die de spelers hebben met hu eigen clubs. Vincent Kompany, Toby Alderweireld, Thibaut Courtois, Simon Mignolet en Dries Mertens, allemaal grootverdieners, hebben daar nog steeds moeilijkheden mee.

Die portretrechten zijn peanuts vergeleken met wat die spelers op weekbasis verdienen. Dat zijn bedragen die oplopen tot 300.000 euro. De strijd om de portretrechten is dan ook meer een principiële machtsstrijd dan een financieel gevecht. In de pers wordt die borrelnoot discussie echter opgeblazen tot een kokosnoten veldslag.